Zapiekanka z dorsza z ziemniakami i szpinakiem

Uwielbiam takie dania, i choć może są trochę bardziej pracochłonne, stanowczo warto im poświęcić czas. Zapiekanka jest przepyszna, delikatna, soczysta. Idealna na obiad lub wczesną kolację, zwłaszcza jesienią albo zimą.




Składniki (zrobiłam z tej porcji zapiekanki w dwóch formach, Ty możesz upiec wszystko w jednej):
1 kg filetów z dorsza* (jeśli użyjesz mrożonej ryby, mówimy tu o wadze po rozmrożeniu)
olej do smażenia
Szpinak:
450 g. rozdrobnionego, mrożonego szpinaku
2,3 ząbki czosnku
1 łyżeczka masła
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
100 g. startego, żółtego sera
1 średniej wielkości cebula
4 średniej wielkości ziemniaki
200 g. śmietanki 30%
3 duże jajka
sól i pieprz do smaku
masło do posmarowania formy

*możesz użyć innej ryby

Przygotowanie:
Ziemniaki gotuję w mundurkach prawie do miękkości (mogą pozostać odrobinę twarde), po czym odkładam do przestudzenia.
Zamrożony szpinak przekładam na głęboką patelnię i podgrzewam na niewielkim ogniu, aż całkowicie się rozmrozi. Dodaję masło i przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz sól i pieprz do smaku. Podgrzewam, aż całkowicie odparuje woda.
Filety smażę z obu stron na oleju - wystarczy po 3, 4 minuty z każdej strony. Po usmażeniu przekładam na papier do odsączenia tłuszczu.
Na tłuszcz pozostał po smażeniu ryby wrzucam pokrojoną w drobną kostkę cebulę, odrobinę ją solę i podsmażam do lekkiego zezłocenia. Odsączam na sicie.
Naczynie do zapiekanki smaruję masłem, i układam wszystkie składniki - zaczynam od ryby, którą rozkładam w kawałkach na całej powierzchni, zostawiając wolne przestrzenie pomiędzy kawałkami. W wolnych miejscach układam szpinak, pokrojone na niewielkie kawałki ziemniaki i odsączoną z tłuszczu cebulę. Wszystko oprószam solą i pieprzem.
Śmietankę i jajka dokładnie mieszam rózgą, doprawiam solą i pieprzem. Tą mieszaniną zalewam  naczynie z rybą, ziemniakami, cebulą i szpinakiem. Na górę wrzucam starty żółty ser.
Zapiekam w temperaturze 190 stopni C. (góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom piekarnika) przez 40-45 minut (aż zapiecze się śmietanka z jajkami). Podaję na gorąco.



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger