Rolada ziemniaczana z kiełbasą, cebulą i ogórkiem kiszonym

Uwierz mi na słowo i skuś się o przygotowanie: to jest po prostu pyszne! Tani, swojski i oryginalny obiad w postaci rolady z ziemniaków, wypełnionej farszem z kiełbasą, cebulką, ogórkiem kiszonym i papryką. Polecam! Krok po kroku pokazałam, jak ją przygotować!




Składniki:
400-450 g. ugotowanych (najlepiej poprzedniego dnia) ziemniaków
1 małe jajko
80 do 100 g. mąki pszennej
sól i pieprz do smaku
Farsz:
70-80 g. kiełbasy typu: wiejska, czosnkowa
1 średniej wielkości cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki 
Dodatkowo:
1 łyżka musztardy
1 niewielki kiszony ogórek
kawałek czerwonej papryki
olej
szczypta mielonej papryki (może być słodka lub ostra)
ulubione zioła do posypania, np. jak u mnie tymianek
Potrzebna też będzie folia spożywcza 
Przygotowanie:
Zaczynam od farszu: drobno kroję obraną cebulę i podsmażam ją do lekkiego zezłocenia na niewielkiej ilości oleju. Następnie dodaję do niej drobno pokrojoną kiełbasę, podsmażam przez kilka minut. Dodaję posiekany czosnek, doprawiam do smaku solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Odstawiam do przestudzenia.
Ziemniaki przeciskam przez praskę, przekładam do miski. Dodaję mąkę (zacznij od 80 g.) i jajko, oraz szczyptę soli i pieprzu. Dłonią zagniatam ciasto - jeśli bardzo się klei, dodaję resztę mąki. Ciasto trzeba mieszać tylko do połączenia się składników; jeśli będzie długo mieszane, zacznie się robić rzadkie.
Na stolnicy lub blacie rozkładam kawałek folii spożywczej. Na folię wykładam ciasto ziemniaczane, starając się utworzyć kwadrat (bok ok. 25 do 30 cm). Na prostokącie rozkładam równomiernie farsz z kiełbasy i cebuli, pozostawiając 2-3 centymetrowe marginesy z każdej strony. Na farszu rozsmarowuję musztardę, a potem układam z jednej strony pokrojone w paseczki: ogórek i paprykę (jak na zdjęciu).
Pomagając sobie folią zwijam roladę, sklejam boki i delikatnie przenoszę ją na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (ten warto wcześniej lekko posmarować olejem). Za pomocą pędzelka smaruję ją olejem, a potem górę oprószam mieloną papryką i posiekanymi ziołami.
Piekę przez ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C (góra-dół, środkowy poziom). Pod koniec pieczenia można włączyć funkcję termoobiegu, żeby rolada ładnie się zrumieniła.
Podaję na gorąco.












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makaron makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger