Zapiekanka z kapustą, mięsem i grzybami

Taka zapiekanka wychodzi człowiekowi, który planuje gołąbki, ale zostaje postawiony przed faktem zbyt małych liści kapusty :) Te okazały się tak małe, że zmieniłam plany. Może to i dobrze, bo oszczędziłam sobie sporo pracy, a efekt jest równie smaczny jak gołąbki.
Farsz jest trochę nietypowy, ponieważ oprócz mięsa mielonego i ryżu znalazły się w nim kapusta kiszona i grzyby.






Składniki (porcja na 4-5 osób):
1 średniej wielkości główka białej kapusty
800 g. mięsa mielonego (z łopatki wieprzowej)
1 średniej wielkości cebula
1 niewielka marchewka
30 g. suszonych grzybów leśnych + szklanka wrzątku
150 g. kiszonej kapusty
100 g. białego ryżu, ugotowanego 
sól i pieprz do smaku
olej do posmarowania formy
bułka tarta do wysypania formy
Dodatkowo:
bułka tarta i masło - do polania zapiekanki przed podaniem
Przygotowanie: 
Kapustę sparzam i zdejmuję z niej liście. Grzyby zalewam szklanką wrzątku, przykrywam i odstawiam na 10 minut, po czym odsączam grzyby (zostawiam płyn, jeszcze się przyda). Zostawiam kilka w całości, a resztę drobno siekam. 
Łączę składniki farszu: mięso, ugotowany ryż, startą na drobnej tarce marchew, bardzo drobno pokrojoną cebulę, posiekane grzyby, drobniutko pokrojoną kapustę kiszoną. Dokładnie wszystko mieszam (najlepiej dłonią) i doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Naczynie do pieczenia smaruję olejem i posypuję bułką tartą. Wykładam je ugotowanymi liśćmi kapusty (w razie potrzeby kroję je na części). Na kapustę wykładam połowę masy mięsnej. Ponownie wykładam liście kapusty, pozostałe mięso - i całość przykrywam kapustą. Na górę zapiekanki wlewam kilka łyżek płynu z moczenia grzybów, oprószam całość solą i pieprzem, szczelnie przykrywam. Piekę przez ok. 90 minut w temperaturze 180 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom piekarnika).
Po upieczeniu wykładam na zapiekankę bułkę tartą podsmażoną na maśle.
Zapiekanka najlepiej kroi się na zimno, więc jeśli zależy Ci na ładnych kawałkach, najpierw odstaw ją do przestudzenia, a potem podgrzej w kawałkach.







Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger