Gulasz z szynki z podgrzybkami

Na mapie występowania grzybów widać doskonale, że nie brakuje ich prawie w całym kraju. Wykorzystujemy ten dar :) Byliśmy już kilkukrotnie na grzybobraniu, za każdym razem bardzo udanym. Dziś nawet deszcz nas nie przestraszył - zresztą było bardzo ciepło, i po godzinie przestało padać. Piękne, młode, w przeważającej większości podgrzybki, kilka prawdziwków, istny raj.
Wykorzystałam je oczywiście w dzisiejszym obiedzie, we wspaniałym gulaszu z szynki. Sos wyszedł wyśmienity!



Składniki:
800 g. mięsa z szynki wieprzowej
2 średniej wielkości cebule
2 niewielkie marchewki
1 płaska łyżka mąki pszennej
300-400 g. świeżych, oczyszczonych podgrzybków, najlepiej niewielkich
1 duży liść laurowy
2 duże ząbki czosnku
4 łyżki ciemnego sosu sojowego
1-1,5 szklanki wrzącej wody
3-4 łyżki oleju
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Mięso kroję w dużą kostkę, oprószam solą i pieprzem, oraz mąką. Tak przygotowane przekładam na patelnię z 2 łyżkami rozgrzanego oleju, a gdy mięso się posmaży na rumiano, zsuwam je na jedną stronę patelni i dorzucam pokrojone w kostkę cebule. Smażę przez chwilę, do zeszklenia cebuli. Całą zawartość patelni przekładam do garnka, w którym będzie dusił się sos, wlewam wrzątek, dodaję drobno pokrojone marchewki i liść laurowy; gotuję na niewielkim ogniu (pod pokrywką). Na patelnię wlewam pozostały olej, i gdy się rozgrzeje - wrzucam grzyby (jeśli są małe, nie trzeba ich kroić). Lekko je solę i podsmażam, mieszając, aż się lekko zezłocą. Wtedy przerzucam je do garnka z mięsem, całość wstępnie doprawiam do smaku solą i pieprzem. Duszę ok. 40 minut, mieszając od czasu do czasu. Gdy mięso jest prawie miękkie, dodaję posiekany czosnek oraz sos sojowy. Duszę jeszcze 15-20 minut. Na koniec doprawiam ostatecznie sos do smaku.








Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger