Obiadowa sałatka z kurczakiem, pieczarkami i serkiem Halloumi

Chciałam, jak zawsze, krok po kroku pokazać, jak przygotowałam tę sałatkę, jednak jak to w życiu - pomimo najszczerszych chęci często okazuje się, że nie mamy nad wieloma sprawami kontroli. 
Jak zwykle, mozolnie, etap po etapie - robiłam zdjęcia; wszystko po to, żebyś mogła/mógł łatwo odtworzyć ten przepis we własnej kuchni. I cóż :) Gdy chciałam już wszystko opisać, zgrać zdjęcia i stworzyć ten post, okazało się że w aparacie nie ma karty (!) i, kurczę blade, zdjęć oczywiście też nie ma :) 
Ale złość mi minęła szybko, pośmiałam się trochę z samej siebie, i pogodziłam się z kolejnym dowodem na to, że życie ma na wszystko swój plan. 
Tak czy siak: sałatka była pyszna, a że w przygotowaniu jest łatwa, wcale nie są Ci potrzebne inne zdjęcia, niż to ostateczne :)




Składniki na 2 porcje:
1 pojedynczy filet z piersi kurczaka
1 duża pieczarka Portobello (lub zwykła)
220 g. serka Halloumi - u mnie z chili
1 średniej wielkości cebula
1 mała czerwona cebula
dowolna sałata
pomidorki koktajlowe
3-4 łyżki oleju
sól ziołowa/sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Fileta kroję na cienkie plasterki (pół centymetra grubości). Plastry mięsa z obu 
stron oprószam solą ziołową (lub solą i pieprzem). Rozgrzewam olej na patelni, układam mięso i podsmażam przez kilka minut, po czym przewracam na drugą stronę i też podsmażam przez 2-3 minuty. Następnie zsuwam mięso na jedną stronę patelni, a w wolne miejsce wrzucam pokrojoną w piórka cebulę. Gdy cebula (i w dalszym ciągu - kurczak) się podsmażają, na talerzach układam rozdrobnioną dowolną sałatę, i kroję pieczarkę/pieczarki na cienkie plasterki. Gdy cebula się lekko zezłoci, zsuwam ją do kurczaka, i na patelnię przekładam pokrojone pieczarki. Oprószam je solą, i podsmażam na złoto z obu stron. Ostatnim etapem jest podsmażenie serka Halloumi - kroję go w ok. półcentymetrowe plastry, i gdy pieczarki są podsmażone (też zsuwam je robiąc miejsce na ser), układam na patelni - podsmażam na złoto z obu stron. 
Wszystkie przygotowane na patelni składniki rozkładam na sałacie, dodaję pokrojone pomidorki koktajlowe i piórka czerwonej cebulipodaję dopóki wszystko jest ciepłe.




Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger