Kurczak w powidłach (pieczony)

Lubię wykorzystywać powidła śliwkowe do pieczenia mięs. Używam ich najczęściej do pysznej marynaty, która sprawia, że finalnie mięso jest delikatne i soczyste, słodko-pikantne i bardzo, bardzo smaczne!



Składniki:
ok. 1 kg kawałów kurczaka
Marynata:
1 łyżka powideł śliwkowych
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka soli
świeżo mielony czarny pieprz do smaku
Dodatkowo:
3-4 łyżki oleju
Przygotowanie:
Obrane: cebulę i czosnek siekam bardzo drobno, po czym łączę z pozostałymi składnikami marynaty.
Marynatą pokrywam kawałki mięsa, i szczelnie przykryte odstawiam najlepiej na noc do lodówki.
Na dno naczynia do pieczenia wlewam olej, wykładam kurczaka razem  z marynatą, przykrywam. Piekę przez ok. godzinę w temperaturze 190 stopni C, po czym odkrywam i piekę do miękkości i zarumienienia (ok. 15 minut)





2 komentarze:

  1. Mam pytanko, 1 łyżka przecieru, czy chodzi o koncentrat pomidorowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W zasadzie może być i to, i to. Koncentrat da trochę bardziej pomidorowy smak, ale nie ma to aż istotnego znaczenia.

      Usuń

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger