Kotlety z łopatki z brokułem i serem pleśniowym

To był szybki i smaczny obiad. Kotlety dusiły się przez kilkanaście minut pod przykryciem, dzięki czemu były bardzo soczyste. 




Składniki na 5-6 kotletów:
500 g. mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
1 mała lub pół średniej cebuli
1 ząbek czosnku
ok. 150 g. różyczek brokuła (1 zostawiam do dekoracji)
1 jajko
1 zupełnie płaska łyżeczka soli (można dodawać ją stopniowo, do smaku)
0,5 płaskiej łyżeczki pieprzu
ok. 50 g. sera z niebieską pleśnią
1 łyżka mąki pszennej
3-4 łyżki oleju do smażenia
Przygotowanie:
Mięso przekładam do miski. Obraną cebulę kroję bardzo drobno, rozdrabniam też różyczki brokuła. Wszystko, razem z przyprawami, jajkiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodaję do mięsa i dokładnie wyrabiam masę. Następnie dzielę ją na 5-6 części i formuję okrągłe kotlety, które potem mocno spłaszczam. Kotlety obtaczam w mące i układam na średnio rozgrzanym oleju. Podsmażam do zezłocenia z obu stron, po czym na górze każdego kotleta rozkruszam trochę sera,  i przykrywam patelnię. Zmniejszam ogień i smażę jeszcze przez ok. 15 minut. Podaję na gorąco, oprószone posiekanym brokułem, z sałatą i pomidorem.





Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger