Jogurtowy omlet z zieleniną i suszonymi pomidorami

Dziś na obiad zjadłam cudowny, lekki, bardzo bogaty w smaku omlet, który przygotowałam z jajek i jogurtu naturalnego. Konsystencją przypomina lekką piankę, bo do masy nie dodałam nic poza zieleniną i suszonymi pomidorami. Jest trochę trudniejszy do usmażenia, bo trzeba z nim postępować dość delikatnie. Żeby ułatwić sobie trochę sprawę, możesz dodać łyżeczkę mąki pszennej, ja jednak chciałam tego uniknąć. Jestem pewna, że poradzisz sobie doskonale, zadbaj tylko o to, by omleta smażyć na dobrej jakości patelni z nieprzywierającą powłoką - polecam niewielką, idealną do tego typu dań patelnię White Stone firmy Zwieger.




Składniki (porcja dla 1 osoby, na patelnię o średnicy ok. 20 cm):
2 duże jajka
100 g. jogurtu naturalnego
duża garść posiekanej sałaty lodowej
10-15 g. kiełków rzodkiewki
3 łyżki drobno posiekanego szczypiorki
3-4 suszone pomidory z oleju, drobno pokrojone
sól i pieprz do smaku (u mnie sól ziołowa)
2 łyżki oleju do smażenia + odrobina dodatkowo
pod koniec smażenia łyżeczka startej mozzarelli
Do przybrania:
pomidorki koktajlowe do przybrania
listki świeżej kolendry do przybrania
balsamico (u mnie o  smaku trufli)
Przygotowanie:
Jajka wbijam do miski, dodaję jogurt i trzepaczką dokładnie mieszam do połączenia - powstanie galaretowata masa o konsystencji gęstej śmietany. Dodaję pozostałe składniki, mieszam, doprawiam (lekko, bo pomidory są dość pikantne) solą i pieprzem/solą ziołową. Na rozgrzaną patelnię wlewam 2 łyżki oleju,  i po chwili przelewam masę jajeczną. Przykrywam szczelnie patelnię i na średnim ogniu smażę 5-8 minut - do momentu, gdy po potrząśnięciu patelnią omlet będzie się po niej przemieszczał, a góra lekko się zetnie. Wtedy smaruję olejem płaski talerzyk (o średnicy odrobinę mniejszej, niż patelnia), delikatnie przykrywam nim omleta i energicznym ruchem odwracam patelnię - tak by usmażona część omleta znalazła się na górze. Następnie ostrożnie zsuwam omleta z powrotem na patelnię - bardziej surowa strona będzie teraz na dnie.
Na górze rozsypuję odrobinę startego sera, patelnię ponownie przykrywam, i smażę 3-4 minuty.
Omleta zsuwam na talerz, przybieram przekrojonymi pomidorkami, przybieram listkami kolendry i kiełkami rzodkiewki, lekko polewam balsamico. Od razu podaję.










Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger