Jabłka w cieście z sosem ze smażonej śmietany

To bardzo łatwy deser, a i pora roku by go zrobić też idealna, bo zaczyna się sezon na najpyszniejsze jabłka. Wisienką na torcie w tym daniu jest banalnie prosty, smakujący lekko jak toffi, sos ze smażonej śmietany!



Składniki na porcję dla 1 osoby:
1 średniej wielkości, słodkie i soczyste jabłko 
1 duże jajko
3 dość pełne łyżki mąki pszennej
szczypta cynamonu (można pominąć)
2 łyżeczki cukru kokosowego (lub inny ciemny, np. dark muscovado; może być też biały)
Sos:
2 pełne łyżki kwaśnej śmietany (użyłam 18%)
2 łyżeczki cukru kokosowego
1 łyżeczka płynnego miodu
można dodać szczyptę cynamonu lub przyprawy korzennej, albo odrobinę startej skórki z pomarańczy
Dodatkowo:
1 łyżka mąki pszennej do panierowania
2,3 łyżki oleju do smażenia
Przygotowanie:
Mieszam dokładnie wszystkie składniki ciasta, do powstania gęstej masy. 
Umyte jabłko kroję na cienkie plasterki (gniazdo nasienne ma być w środku każdego) - niespełna pół centymetra grubości. Wycinam z każdego plastra część z pestkami, po czym dociskając palcami, każdy plaster panieruję z obu stron w mące. Następnie za pomocą dwóch widelców maczam tak przygotowane plastry w cieście, starając się by je w całości pokryło. Pokryte ciastem plasterki jabłek układam na patelni ze średnio rozgrzanym olejem; smażę z obu stron na złoto. 
W międzyczasie przygotowuję sos: śmietanę przekładam do rondelka, dodaję cukier i miód. Podgrzewam do zagotowania na niewielkim ogniu, często mieszając. Gotuję kilka minut. 
Placuszki polewam ciepłym sosem tuż przed podaniem.











1 komentarz:

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger