Ziemniaki smażone z pomidorem

Od kilku dni marzył mi się taki ziemniaczany obiad! Siła tego dania tkwi w prostocie; 3 głownie składniki, proste przyprawy, a efekt rewelacyjny! 





Jak często ostatnio, obiad przygotowałam na doskonałej patelni firmy Zwieger z serii Obsidian. Uwielbiam ją, bo nic nie przypala, cudownie się na niej smaży, no i ta czerwona rączka! Jeśli szukasz uniwersalnej, niezawodnej patelni to zastanów się nad tą propozycją. Ja z serca ją polecam!

Składniki (porcja dla 1-2 osób)
5 średniej wielkości ziemniaków
1 średniej wielkości cebula
1 spory pomidor
3 łyżki oleju
1 łyżeczka masła
1 ząbek czosnku
kilka listków świeżej bazylii
sól ziołowa lub sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki kroję na 6-8 części (w formie łódeczek; najprościej przekroić ziemniaka na pół, a później każdą połówkę podzielić na kolejne 2-3 części). Tak przygotowane ziemniaki lekko oprószam solą ziołową (lub solą i pieprzem). Rozgrzewam olej na patelni, wrzucam ziemniaki, dodaję też masło. Przykrywam patelnię i na średnim ogniu, mieszając kilkukrotnie, smażę ziemniaki przez 5-6 minut, do lekkiego zezłocenia. W międzyczasie kroję w piórka cebulę i gdy ziemniaki są lekko podsmażone, dorzucam ją na patelnię. Podsmażam (również pod przykryciem) kolejne 5-6 minut. Przygotowuję pomidora: dzielę go na ósemki i pozbywam się nasion z wodnistą częścią (można go też wcześniej obrać, o ile przeszkadza Ci skórka). Pomidora kroję na małe kawałki i dokładam na patelnię do podsmażonych ziemniaków i cebuli. Całość ponownie lekko oprószam solą ziołową (solą), przykrywam i smażę ok. 15 minut, mieszając. Gdy ziemniaki są miękkie, a pomidory się wysmażą (czyli gdy nie będzie żadnego płynu na patelni), posypuję danie posiekanymi: czosnkiem i listkami bazylii. Smażę przez minutę i od razu podaję.










4 komentarze:

  1. Rewelacja szczególnie patelnia

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne dziekuje zrobilam i na talerzu dodalam kilka kostek fety.wyszlo bardzo grecko. Dziekuje za inspiracje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miałaś świetny pomysł, żeby dodać fetę. Na pewno pysznie! :)

      Usuń

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger