Zapiekanka z naleśników pieczarkowych z brokułem i serem

Do tego dania wykorzystałam składniki, które bardzo prosiły się o zużycie: lekko żółknącego brokuła oraz pieczarki, które zaczęły już ciemnieć. Wyrzucanie jedzenia to zły nawyk i zawsze staram się pokazać, że praktycznie wszystko da się wykorzystać. Liczy się pomysł :) Zapiekanka jest pyszna, a pomysł z dodaniem startych pieczarek do ciasta naleśnikowego uważam za bardzo dobry, bo naleśniki nabrały wyraźnie grzybowego smaku i całe danie bardzo na tym zyskało.



Składniki:
Naleśniki pieczarkowe (średnica patelni 28 cm):
3 duże jajka
3/4 szklanki mleka
3/4 szklanki lekko gazowanej wody mineralnej 
sól ziołowa do smaku (lub sól i pieprz)
5-6 średniej wielkości pieczarek
4-5 pełnych łyżek mąki (ciasto powinno mieć konsystencję niezbyt gęstej śmietany)
5 łyżek oleju do ciasta plus 1 łyżka do smażenia pierwszego naleśnika
Dodatkowo:
1 spory brokuł ugotowany wcześniej do miękkości w osolonej wodzie
12-15 plastrów żółtego sera, użyłam wędzonego salami plus dodatkowo kilka plastrów sera na górę zapiekanki
masło do posmarowania formy
bułka tarta do posypania formy
Przygotowanie:
Mieszam rózgą jajka, mleko, wodę, olej i mąkę - do powstania gładkiego ciasta. Doprawiam je do smaku solą ziołową (lub solą i pieprzem). Pieczarki ścieram na tarce z grubymi oczkami i dodaję do ciasta, mieszam. Do smażenia pierwszego naleśnika używał odrobiny oleju, później nie jest to potrzebne. Pamiętaj, patelnia musi być mocno rozgrzana!
Gdy naleśniki są usmażone, smaruję masłem naczynie do zapiekanki. Potem oprószam je bułką tartą. 
Wykładam dno naleśnikiem (można go odpowiednio dociąć, lub po prostu zawinąć, jak pokazuję na zdjęciu). Na naleśniku układam 3-4 plastry sera, a na ser wykładam rozdrobnionego brokuła. Przykrywam kolejnym naleśnikiem o w ten sposób wypełniam formę. Na górze zapiekanki wykładam plastry sera. Przykrywam szczelnie naczynie i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni C. na 20-25 minut. Po tym czasie zdejmuję przykrycie i piekę jeszcze przez kilka minut, do zezłocenia sera. Podaję na gorąco.







Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger