Schab z pieczarkami i pomidorami

Dobre, pikantne, wyraziste danie. Jak zazwyczaj u mnie przygotowane na patelni, dziś ze szczególnym naciskiem na jej użytkowanie, bo to moje pierwsze gotowanie z nową patelnią z serii Obsidian firmy Zwieger.
O patelni na razie krótko, i od razu w superlatywach, bo nie znalazłam na razie niczego, do czego mogłabym się przyczepić. Moja patelnia ma optymalną wielkość 28 cm (idealna do przygotowania obiadu dla 2-4 osób), jest bardzo poręczna i wygodna. Zakochałam się w tej ślicznej, czerwonej rączce - jest super w dotyku, nie nagrzewa się, nie wyślizguje z ręki. Idealna! O patelni będzie dokładniej za jakiś czas, po kilku testach, żeby nie było, że za wcześnie chwalę :)
Wracając do schabu - wyszło naprawdę fajne danie. Użyłam sporej ilości pieprzu (i Tobie też to polecam), bo ten moim zdaniem zawsze świetnie pasuje do grzybów. Jakiś czas temu spodobało mi się połączenie smaku pieczarek i pomidorów, w tej potrawie bardzo intensywne, bo użyłam koncentratu pomidorowego. Idealnie pasują też czosnek i ciut tymianku!




Składniki na 2 osoby:
2 kotlety schabowe
400 g. pieczarek
3 łyżki oleju
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
10 łyżek sosu sojowego
2 ząbki czosnku
duża szczypta suszonego tymianku
sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku (sporo pieprzu!)
woda do podlewania
Przygotowanie:
Kotlety lekko rozbijam tłuczkiem do mięsa, po czym oprószam z obu stron solą i pieprzem. Pieczarki kroję w cienkie plasterki. 
Rozgrzewam olej na patelni i obsmażam mięso, powinno się dość mocno zarumienić. Podsmażone mięso zdejmuję z patelni, i wrzucam na nią pokrojone pieczarki - odrobinę je solę. Podsmażam je na mocnym ogniu do zeszklenia i lekkiego zezłocenia. Na podsmażone pieczarki wykłądam z powrotem kotlety, przykrywam patelnię i na małym ogniu podsmażam 5-8 minut (nie ma potrzeby mieszania). Następnie dodaję koncentrat pomidorowy oraz sos sojowy, mieszam, i dalej pod przykryciem duszę na małym ogniu ok. 10 minut. Czosnek przeciskam przez praskę, dokładam do mięsa z pieczarkami i duszę dalej, podlewając wszytko po odrobinie wodą - tyle tylko, by na dnie patelni ciągle była jej cieniutka warstwa, co ułatwi uduszenie mięsa (czas duszenia to ok. 30 minut). Pod koniec duszenia doprawiam danie tymiankiem, solą i pieprzem. 












1 komentarz:

  1. Ten schab wygląda na mega soczysty a przy tym rodzaju mięsa o to nie łatwo! Będe próbował w niedziele jak zaproszę teśiową na obiad - ciekaw jestem jej oceny hehe

    OdpowiedzUsuń

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger