Indyk w sosie warzywnym

W sosie trochę jak bolognese tylko w wersji ekspresowej. I powiem Ci, że wyszło z tego niezwykle smaczne, lekkie danie!




Składniki:
ok. 600 g. fileta z piersi indyczej
1 średniej wielkości cebula
1 średniej wielkości marchew
kawałek selera
3 dojrzałe, miąższyste pomidory
3-4 łyżki oleju
sól i pieprz do smaku
szczypta oregano
1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
Mięso kroję w plastry grubości ok. 1 cm, oprószam z obu stron solą i pieprzem, po czym obsmażam z obu stron na lekko rumiany kolor. W międzyczasie kroję w kostkę obraną cebulę i gdy mięso się podsmaży, dorzucam ją na patelnię. Wszystko lekko mieszam, przykrywam patelnię i na średnim ogniu podsmażam kilka minut, by cebula się zeszkliła. Obieram marchew i kawałek selera (wielkości małej mandarynki, na zdjęciu jest większy kawałek)) i ścieram warzywa na tarce z grubymi oczkami - dorzucam na patelnię, mieszam, ponownie podsmażam kilka minut. Obieram pomidory i kroję je w kawałki, również dokładam na patelnię. Wszystko wstępnie doprawiam solą i pieprzem, dodaję szczyptę oregano i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszam, przykrywam patelnię. Duszę na małym ogniu ok. 20 minut. Doprawiam ostatecznie do smaku. 












1 komentarz:

  1. Bardzo smacznie. Uwielbiam dania inspirowane kuchnią włoską :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makaron makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger