Dobry nóż. Recenzja noży firmy Zwieger.

Moim zdaniem są dwa główne typy ludzi: Ci, którzy do wszystkiego używają jednego noża, i Ci, którzy lubią korzystać z noży dedykowanych do różnych czynności :)

Znam takich, i przypuszczam że Ty również, którzy solidnym nożem idealnym do krojenia steków obierają ziemniaki. I odwrotnie, maleństwem do czyszczenia warzyw dzielą kawał mięsa :) Cóż, teoretycznie nieważne jaką drogą - oby osiągnąć cel, ale jestem zdania, że w przypadku gotowania jednak to tylko teoria. 

Jestem przekonana, że jeśli chodzi o noże w kuchni, warto zaopatrzyć się w taki ich zestaw, który pozwoli szybko i wygodnie przygotować różne składniki.

Od trzech miesięcy mam możliwość korzystania z dwóch noży firmy Zwieger, oba są z serii Klassiker II.

Wstrzymałam się do tej pory z opinią na temat obu noży, bo zależało mi, by je porządnie przetestować. Pracuję z nimi od kwietnia, używam bardzo często.




Większy to Nóż Szefa, 20-centymetrowy, solidny, z dużym i dość szerokim ostrzem zwężającym się ku czubkowi. Nóż dobrze leży w dłoni; moim zdaniem jest idealny do krojenia mięsa, warzyw i owoców, świetnie sprawdza się też przy siekaniu czy rozdrabnianiu.
Używam go praktycznie każdorazowo, gdy muszę podzielić na części, czy pokroić w plastry albo na kawałki mięso (dobrze radzi sobie również z mniejszymi kośćmi). Dobrze służy mi przy krojeniu twardych warzyw. Duszę nim i siekam czosnek, szatkuję kapustę, kroję arbuzy, siekam masło szykując kruche ciasto. 

Drugi, mniejszy, dokładnie wielkości 12,5 cm, to Nóż Uniwersalny. Podobny w kształcie, z węższym i krótszym ostrzem. U mnie najlepiej sprawdził się przy krojeniu wędlin, miększych warzyw i owoców, również przy obróbce mniejszych kawałków mięsa. Często obieram nim ostatnio pomidory. 

Noże są bardzo wygodne w użyciu, mają dobrze wyprofilowane, ergonomiczne rękojeści z wysokiej jakości tworzywa, dają poczucie dobrego chwytu. Ostrza są kute z niemieckiej stali wyjątkowej twardości (uważa się, że solidne ostrze charakteryzuje się twardością przewyższającą 50 HRC - moje noże mają twardość 54 HRC), wykonane techniką full-tang, która gwarantuje maksymalną wytrzymałość narzędzia. Mówiąc prościej - w tym wypadku trzpień ostrza odwzorowuje  boczny kształt rękojeści (ciekawostka: od dawna taka technika była stosowana w produkcji broni, np. japońskich mieczy). Takie noże są masywne i niezwykle trwałe. Jak do tej pory dwukrotnie je ostrzyłam - ostrzy się je z łatwością.

W mojej opinii to doskonałe, profesjonalne narzędzia gwarantujące wygodę i efektywność pracy. Polecam je z serca i z pewnością, że spełnią Twoje oczekiwania.

Szczegóły dotyczące możliwości zakupu znajdziesz w linkach (kliknij na nazwę noża, który Cię interesuje). 

          

          

          

Nasze zdjęcie przywitalne:


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger