Wytrawna babka z cukinii

Cześć. Znasz babkę ziemniaczaną? To bardzo popularne danie na Podlasiu, skąd pochodzę. To nic innego, jak pyszna zapiekanka z ziemniaków, z dodatkiem boczku, lub innej tłustej wędliny, doprawiona majerankiem i czosnkiem. W mojej dzisiejszej wersji zamiast ziemniaków użyłam cukinii, a zamiast boczku kiełbasy.
Żeby ta babka się ładnie udała, należy naprawę mocno odcisnąć startą cukinię - która, jak wiadomo, jest warzywem bardzo soczystym. Bez tego zapiekanka po upieczeniu może się zwyczajnie rozpaść, choć smak na pewno będzie w dalszym ciągu dobry. Trzeba też masę mimo odciśnięcia trochę zagęścić - tę rolę w czasie pieczenia spełnią oczywiście jajka, ale warto też dorzucić np. kilka łyżek tartej bułki.
Możesz przygotować ją w wersji bezmięsnej, wtedy po prostu nie dodawaj kiełbasy.
Cukiniowa babka jest delikatna i naprawdę pyszna ;)



Składniki (keksówka 10x30 cm)
2 średniej wielkości cukinie - najlepiej takie, które jeszcze nie mają pestek
2 średniej wielkości cebule
2 ząbki czosnku
3 jajka
ok. 200 g. dowolnej, najlepiej mocno doprawionej kiełbasy
150 g. tartej mozzarelli
5 łyżek bułki tartej
sól ziołowa
świeżo mielony czarny pieprz
suszony majeranek
Dodatkowo:
olej do posmarowania formy
bułka tarta do posypania formy
Przygotowanie:
Umyte cukinie ścieram razem ze skórką na tarce z grubymi oczkami. Starte oprószam szczyptą soli, mieszam i odstawiam na kilka minut, a potem bardzo dokładnie odciskam. Sok zachowuję np. do zupy. 
Obrane cebule kroję w bardzo drobną kostkę, dodaję do odciśniętej cukinii. Dodaję też starty ser, przeciśnięty przez praskę czosnek i jajka. Mieszam wszystko dokładnie (ewentualnie jeszcze odlewam płyn, który się zbierze). Dodaję bułkę tartą, doprawiam masę do smaku solą (u mnie ziołowa), pieprzem i majerankiem. Z solą ostrożnie - pamiętaj, że ser i kiełbasa już ją zawierają. 
Keksówkę dokładnie smaruję olejem,  i oprószam bułką tartą. Przekładam do niej masę, wyrównuję powierzchnię. Piekę przez 60-70 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom). 
Babka lepiej kroi się po lekkim przestygnięciu.


Starta tuż po starciu na tarce:


A tu po kilku minutach z solą, mieszałam ją w dłoniach:


I odciśnięta (w tle widać ilość soku):







1 komentarz:

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makaron makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger