Truskawki smażone w cieście

Gdy ich spróbowałam, miałam od razu skojarzenie z knedlami z truskawkami. Te truskawki są przepyszne, wyobrażam sobie jak by smakowały z gałką lodów albo porcją bitej śmietany (nie mam w domu - może to i dobrze, bo pewnie wylądowałyby na tym talerzu). Banalnie prosty i łatwy deser, a smak - cudowny. Skuś się koniecznie!



Składniki:
Ciasto na ok. 12-15 truskawek:
1 średnie jajko
1 łyżeczka kwaśnej śmietany
3 łyżki mąki pszennej
1/2 łyżeczki cukru waniliowego

plus oczywiście truskawki, wybierz słodkie i dojrzałe, ale jędrne.
oraz olej do smażenia - najlepiej w niewielkim rondelku, powinno go być na wysokość jakichś 5 cm.

Przygotowanie:
Truskawki myję i oczyszczam z szypułek.
W miseczce łączę i dokładnie mieszam wszystkie składniki ciasta, powinno być bardzo gładkie i dość gęste. Rozgrzewam olej.
Do miseczki z ciastek wrzucam po kilka truskawek, za pomocą dwóch widelców obtaczam je w cieście (uwaga żeby nie poranić owoców, bo w czasie smażenia będzie z nich wypływało dużo soku). Każdą truskawkę za pomocą wbitego patyczka do szaszłyków przenoszę do rondelka z rozgrzanym olejem, i smażę na złoto - po 3, 4 minuty. Usmażone na chwilę odsączam na papierze. Podaję gorące.



2 komentarze:

  1. Czy to jest konkretna odmiana truskawek czy dowolna? ; ) Wyglądają nieziemsko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem, jaka to byłą odmiana :) były dojrzała, soczyste i słodkie :)

      Usuń

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makaron makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger