Policzki wieprzowe w sosie własnym

Bardzo smaczny, klasyczny w smaku gulasz z policzków wieprzowych. Cudownie smakuje z młodymi ziemniakami i fasolką szparagową. Przygotowałam go w całości na patelni; nie wymaga dużo pracy.





Składniki na 2 osoby:
600 g. policzków wieprzowych
1 średniej wielkości cebula
1 ząbek czosnku
2 niewielkie marchewki
2 małe liście laurowe
3-4 ziarna ziela angielskiego
1 płaska łyżka mąki pszennej
szklanka gorącej, przegotowanej wody
po 1 łyżeczce posiekanych: koperku i natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Mięso dzielę na mniejsze kawałki, oprószam mąką i mieszam. Obieram marchew i cebulę: marchewki kroję wzdłuż na kawałki, cebulę w grubą kostkę. Rozgrzewam olej na głębokiej patelni. Wrzucam mięso, podsmażam je przez 5 minut do lekkiego zezłocenia po czym odwracam na drugą stronę. Dorzucam na patelnię ziele angielskie i liście laurowe, a po chwili, gdy mięso podsmaży się z drugiej strony (5 minut), zsuwam je na jedną połowę patelni i w wolne miejsce wrzucam pokrojone marchewki i cebulę. Wszystko oprószam solą i pieprzem. Podsmażam kolejne 5 minut. Wlewam gorącą wodę, przykrywam patelnię, duszę na małym ogniu (pod przykryciem) do miękkości mięsa. Pod koniec duszenia dodaję posiekane zioła i doprawiam ostatecznie do smaku solą i pieprzem.  












1 komentarz:

  1. Super przepis, godny powtórki. Ja dodałam jeszcze odrobinę cydru😊 polecam!

    OdpowiedzUsuń

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makaron makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger