Kotlety z kaszy gryczanej i buraków

Jak często zastanawiasz się nad oszczędzaniem w kuchni? I wcale nie chodzi mi  o to, by oszczędzać na składnikach - ja akurat jestem zdania, że te lepiej kupić droższe, ale lepszej jakości. Jednak droższe składniki wcale nie muszą oznaczać większych wydatków, bo oszczędności można poszukać zupełnie gdzie indziej. Podam Ci przykład: wczoraj na obiad jedliśmy gulasz z kaszą gryczaną, i ugotowałam od razu więcej kaszy - właśnie po to, by ją wykorzystać przy dzisiejszym obiedzie. Podobnie wyglądała sytuacja z buraczkami - skoro kilka dni temu były do obiadu, podane z posiekaną cebulką i ziołami, to oczywistym dla mnie było, żeby ugotować ich więcej (ugotowane bez żadnego uszczerbku dla smaku przetrwają dzień czy dwa w lodówce). W ten sposób oszczędzamy - energię, wodę, i w efekcie własny portfel.
Kotlety świetnie smakują podane z jogurtem i pomidorem, polecam je na letni obiad. Można je, zamiast smażyć, upiec w piekarniku! 





Składniki:
4 średniej wielkości buraki (u mnie podłużne, łączna waga ok. 400 g,)
1 duża cebula
1 jajko
100 g. kaszy gryczanej
1 pełna łyżka posiekanej natki pietruszki 
3 pełne łyżki bułki tartej
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Dodatkowo:
bułka tarta do panierowania
Przygotowanie
Buraki gotuję do miękkości (można to zrobić dzień wcześniej), kaszę - zgodnie z przepisem na opakowaniu. Przestudzoną kaszę przekładam do miśki, a obrane buraki ścieram na tarce z grubymi oczkami i łączę z kaszą. Cebulę kroję w małą kostkę i na niewielkiej ilości oleju podsmażam do lekkiego zezłocenia. Podsmażoną przekładam do miski z kaszą i startymi burakami. Wbijam jajko, dodaję posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszam wszystko (najlepiej dłonią), po czym sprawdzam, czy da się uformować kotlety - jeśli masa jest jeszcze zbyt sypka, dosypuję trochę bułki tartej. Uformowane kotlety (wielkości spłaszczonej mandarynki) panieruję w bułce, smażę na niewielkiej ilości oleju, na średnio rozgrzanym tłuszczu - po 3-4 minuty z każdej strony.










1 komentarz:

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makaron makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger