Kotlety z indyka z warzywami

Do mięsa dołożyłam trochę kolorowych warzyw, co dodało kotletom smaku, delikatności i soczystości. Polecam taką wersję :)





Składniki:
0,5 kg mielonego mięsa z indyka
1 duży ząbek czosnku
3-4 cm jasnej części pora
pół małej cukinii
pół żółtej papryki
pół średniej wielkości pomidora malinowego
1 jajko
sól i pieprz do smaku
3 łyżki bułki tartej
Dodatkowo:
olej do smażenia
bułka tarta do panierowania
Przygotowanie:
Pora i paprykę drobno kroję i pod pokrywką podduszam na 2 łyżkach oleju - do zeszklenia. Cukinię razem ze skórką ścieram na grubej tarce, odrobinę solę, po czym odciskam dokładnie sok. Podduszone warzywa i cukinię dodaję do mięsa, dodaję też przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.Wyrabiam masę, dodaję bułkę tartą oraz przyprawy do smaku, jeszcze raz doprawiam. Na końcu dodaję pokrojonego pomidora- wcześniej usuwam z niego nasiona. Krótko wyrabiam i formuję kotlety,np. w kształcie cygar. Przygotowane kotlety panieruję w bułce tartej. Smażę po 3-4 minuty z każdej strony, na złoto, po czym przykrywam patelnię i na małym ogniu dosmażam jeszcze ok. 5 minut.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makaron makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger