Gołąbki z kaszanką (kaszanka w kapuście)

To był fatalny dzień. Tym bardziej, że miało być pięknie - wolny dzień w pracy; skoro świt planowałam załatwić sprawę klimatyzacji w mojej kurze (tak nazywam skodę) w warsztacie samochodowym (autoryzowanym, co pozwalało przyjąć, że sprawy przebiegną łatwo i szybko); w drodze powrotnej zakupy, a potem mnóstwo czasu na odpoczynek, i niespieszne gotowanie. Takie dla relaksu, bez gonitwy. No. Tyle z założeń, bo wyszło całkiem inaczej. 
Pobudka koło piątej, planowy przyjazd do warsztatu... i osiem, tak, osiem! godzin czekania, nieznośnie wlokących się godzin. Przeczytane dwie książki, odbyta jedna długa, odkładana od dawna rozmowa telefoniczna - tyle korzyści. Poza tym absurdalna strata czasu, i nadzieja napędzana co jakiś czas informacjami, że jeszcze tylko godzinka... 
Podsumowując: totalne, porażające poczucie bezsilności. Do tego ostatecznie sprawy nie załatwiłam, i nie wiem czy złożyć to na karb zwyczajnego pecha, czy nieudolności naprawiających. Powtórka pojutrze, oczywiście piętrzące się koszty, ogromna niechęć i zmęczenie.

Z gotowania nie zrezygnowałam, bo nie znalazłam sobie wystarczająco relaksującego innego zajęcia :) Skoro zostało pół dnia, warto było choć część wykorzystać na coś przyjemnego... Poza tym jest obiad na jutro!

W sumie to wczoraj spojrzałam na główkę młodej kapusty, potem na kaszankę w lodówce, i pomysł się sam urodził - a gdyby je połączyć?
Zrobiłam mini gołąbki z farszem z kaszanki, przygotowane na patelni. Warto podać je z podduszoną cebulką (dodatkowo posypałam je również cebulką prażoną). Niebo w gębie!

Dzień się trochę przynajmniej polepszył. Zresztą, pal diabli sprawę samochodu, załatwię to tak czy siak do końca tygodnia. Najważniejsze, że jest dom, do którego zawsze chce się wracać. Że jest przy kim popłakać. Że jest dla kogo gotować. Jednak to piękny dzień!



Składniki:
1 mała główka młodej kapusty
ok. 800 g kaszanki 
2-3 spore cebule
1 łyżka ketchupu
ewentualnie sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
6 łyżek oleju
1-2 cebule, podsmażone 
Przygotowanie:
Sparzam główkę kapusty i oddzielam liście, ścinam gruby nerw z każdego liścia. Z kaszanki zdejmuję osłonki, i rozdrobnioną przekładam do miski. Kroję e kostkę 2-3 cebule, podsmażam do zeszklenia na niewielkiej ilości oleju, przekładam do kaszanki. Dokładnie mieszam, ewentualnie doprawiam do smaku. Na każdy liść wykładam po łyżce farszu, zawijam niewielkie gołąbki. Podsmażam je z obu stron na niewielkiej ilości oleju, po czym zmniejszam ogień, przykrywam patelnię i duszę ok. 40 minut (kapusta wypuści sok, powinien wystarczyć do duszenia, ewentualnie możesz dolać odrobinę wody). Na koniec lekko smaruję gołąbki ketchupem i duszę jeszcze 10 minut. Podaję z podduszoną cebulką.









1 komentarz:

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makaron makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger