Szarlotka ryżowa (ryż z jabłkami)

Niesamowita, przepyszna szarlotka - bo tak się tą zapiekankę odbiera, właśnie jako ciasto. Doskonała na ciepło, jak i na zimno. Zakochasz się w tym deserze!





Składniki na blaszkę 30 x 40 cm:
400 g. ryżu jaśminowego 
8 żółtek
0,5 l. śmietanki 36%
1 laska wanilii (lub 2 łyżki cukru waniliowego)
2-3 łyżki cukru
10 dużych jabłek
sok z połowy cytryny
1 łyżeczka masła
3 łyżki cukru trzcinowego
1 płaska łyżeczka cynamonu
Dodatkowo:
30-40 herbatników typu petitki
kilka łyżek cukru trzcinowego
masło do posmarowania formy
bułka tarta do oprószenia formy
Przygotowanie:
Ryż gotuję do miękkości wg przepisu na opakowaniu (może być nawet trochę rozgotowany) - można przygotować go dzień wcześniej.
Śmietankę zagotowuję z cukrami i ziarenkami wanilii, odstawiam na kilkanaście minut do przestudzenia (pod przykryciem, żeby nie powstał kożuch). Żółtka roztrzepuję rózgą, a następnie wlewam do śmietanki i dobrze mieszam, do powstania jednolitego płynu.
Obrane jabłka ścieram na tarce z grubymi oczkami, przekładam do garnka. Dodaję sok z cytryny, cukier trzcinowy i masło, podgrzewam mieszając aż jabłka zmiękną. Odcedzam płyn, dodaję cynamon, jeszcze raz mieszam.
Formę dokładnie natłuszczam masłem, posypuję bułką tartą. Dno formy wykładam herbatnikami. 
Do ryżu wlewam połowę płynu, bardzo dokładnie mieszam (można to zrobić dłonią). Połowę masy wykładam łyżką na herbatniki, następnie wykładam całą masę jabłkową. Przykrywam resztą ryżu. Nożem lub widelcem gęsto nakłuwam powierzchnię zapiekanki, po czym wylewam resztę śmietanki z żółtkami. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na ok. 50 minut. Upieczona zapiekanka jest sprężysta w dotyku i mocno zarumieniona. Na gorącą zapiekankę wysypuję warstwę cukru trzcinowego - na ok. 3 mm, i karmelizuję go za pomocą palnika. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger