Śledzie w sosie tatarskim

Śledzie w połączeniu z cebulką i pysznym, kiszonym ogórkiem, i jeszcze w aksamitnej, kremowej śmietanie - to po prostu musi smakować :)

Bardzo szybkie w przygotowaniu, choć warto im dać godzinkę przed podaniem, by wszystko się ładnie przegryzło i miało pełnię smaku. A sekretem smaku są oczywiście dobrej jakości śledzie, ale też drobno pokrojone warzywa - do tego polecam nóż uniwersalny 12,5 cm Zwieger Klassiker II - idealnie leży w dłoni, a jego ostrze wspaniale tnie i szatkuje.




Składniki:
200 g. śledzi w oleju, odsączonych
1 średniej wielkości cebula
1 ząbek czosnku
2 średniej wielkości ogórki kiszone
2 pełne łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
do smaku pieprz i sól
ewentualnie szczypta cukru
posiekany szczypiorek do posypania
Przygotowanie:
Śledzie kroję w równe kawałki, ok. 3 cm. Obraną cebulę bardzo drobno kroję, podobnie ogórki (nie obierałam ich, bo użyłam ogórków własnej produkcji, nie mają twardej skórki). Śledzie, pokrojoną cebulę i ogórki przekładam do miski, mieszam, doprawiam pieprzem. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek oraz śmietanę. Mieszam ponownie, odstawiam na godzinę do lodówki i dopiero wtedy ewentualnie doprawiam solą i szczyptą cukru. Przed podaniem posypuję posiekanym szczypiorkiem.







Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger