Pieczarki faszerowane szpinakiem i szparagami (z patelni)

Proste i pyszne danie z patelni. Trwa sezon na szparagi, wiec tym bardziej je polecam!




Składniki:
5-6 dużych pieczarek do faszerowania
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
100 g. liści szpinaku
1 pęczek zielonych szparagów (idealne będą jak najcieńsze)
50 g. tartej mozzarelli
1 łyżka masła
2 łyżki oleju
sól i pieprz do smaku 
Przygotowanie:
Pieczarki oczyszczam (nie myję, nie obieram ze skórki) i ostrym nożykiem wycinam nóżki, starając się nie uszkodzić kapeluszy grzybów. Obraną cebulę kroję w drobną kostkę, podsmażam na odrobinie oleju do zeszklenia,  po czym dorzucam posiekane nóżki pieczarek i jeszcze chwilkę podsmażam. Wnętrze pieczarek oprószam solą i pieprzem, następnie nakładam po łyżeczce podsmażonej cebuli. Na patelnię wkładam łyżeczkę masła. Odkładam po 2 szparagi na porcję, a z reszty odcinam główki (łodygi można wykorzystać do zupy), siekam je i wrzucam na jedna połowę patelni, a na drugą liście szpinaku. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, odrobinę wszystko solę i pod pokrywką smażę 3-4 minuty. Mieszam, zsuwam na bok patelni. Przygotowane wcześniej kapelusze pieczarek układam na patelni, nakładam po równo zsunięte na bok szpinak i szparagi. Każdą pieczarkę posypuję lekko serem, na górze układam odcięte główki wcześniej odłożonych szparagów. Na patelnie dodaję resztę masła oraz oleju, i pod przykryciem, na niewielkim ogniu, duszę 25-30 minut. Podaję gorące.












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger