Kotlety mielone z fasolką szparagową w sosie

Albowiem, a jakże, kocham mielone miłością czystą i nieskończoną. I nawet kiedy już, już mi się wydaje, że mi się znudziły i nie będę ich robić, kiedy tylko minie dzień albo dwa, znów gotowa jestem je zarówno przygotować, jak i jeść! Zwłaszcza, że są wdzięcznym materiałem do kuchennych wariacji!
Dziś połączyłam mięso mielone z fasolką szparagową, która znalazła się zarówno w samych kotletach, jak i w sosie, w których się dusiły. Bardzo polecam :)





Składniki (porcja na 2 osoby; 5 kotletów):
Kotlety:
400 g. mięsa mielonego ( u mnie wieprzowo-wołowe)
pół średniej wielkości cebuli
1 spory ząbek czosnku
1 jajko
sól i pieprz do smaku
20 strączków fasolki szparagowej (może być zarówno zielona, jak i żółta; lepsze będą młode, cienkie strączki)
garść startego na grubej tarce, żółtego sera
łyżka mąki pszennej do panierowania
Fasolka w sosie:
20 strączków fasolki szparagowej
pół średniej cebuli
1 duży ząbek czosnku
1 szklanka wody
1 płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki
0,5 płaskiej łyżeczki mieszkanki curry
1 łyżeczka mąki pszennej
3-5 łyżek sosu sojowego
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
3-4 łyżki oleju do smażenia
Przygotowanie:
Całą fasolkę myję, odcinam końcówki i strączki przecinam na 2 albo 3 części. 
Kotlety: mięso przekładam do miski, dodaje jajko oraz bardzo drobno posiekaną cebulę. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek. Wyrabiam masę przez kilka minut, następnie doprawiam ją do smaku solą i pieprzem, i ponownie wyrabiam. Masę dzielę na 5 równych części, formuję kule, które następnie spłaszczam. Na środku każdego spłaszczonego kotleta układam po kilka kawałków fasolki*, oraz troszkę startego sera. Dodatkowo można fasolkę oprószyć solą i pieprzem. Sklejam kotleta łącząc delikatnie boki (cały farsz ma zostać w środku!), i solidnie formuję w dłoniach kotlety. Tak przygotowane panieruję w mące. Rozgrzewam olej na patelni i obsmażam kotlety z obu stron na rumiano.
*jeśli obawiasz się, by nie była surowa, możesz wcześniej ją przez kilka minut podgotować w osolonej wodzie.
Fasolka w sosie:
Gdy kotlety są podsmażone, dorzucam na patelnię bardzo drobno posiekaną resztę cebulki. Przykrywam patelnię i smażę na małym ogniu 3-4 minuty. Dorzucam resztę przygotowanej fasolki, przykrywam i smażę kolejnych kilka minut. Następnie dolewam część wody, i na małym ogniu duszę wszystko - dolewając wodę, łącznie ok. 30 minut. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę, curry i sos sojowy, mieszam, doprawiam solą i pieprzem. Odlewam do miseczki 5 łyżek płynu, po przestygnięciu rozrabiam w nim mąkę. Zawiesinę przelewam na patelnię, mieszam. Gęstość sosu regulują ewentualnie dolewając po trosze wrzątku (podobnie, jeśli sos się rozwarstwia i oddziela się tłuszcz). 
Podaję na gorąco.














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger