Modra kapusta duszona z czosnkiem i cebulą

Bardzo lubię czerwoną kapustę na ciepło, a bardzo dawno jej nie jadłam - więc dziś smakowała mi ogromnie :)
Przygotowałam ją w bardzo prosty sposób, na patelni, z cebulą, czosnkiem, odrobiną masła i przyprawami dodatkowo nadającymi wyjątkowy smak. 





Składniki:
mała lub pół większej główki czerwonej kapusty
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
1 łyżka masła
ok. pół szklanki wody do podlewania
2-3 łyżki octu balsamico
2-3 łyżki sosu Worcester
Przygotowanie:
Kapustę siekam drobno. Obraną cebulę kroję na pół, a potem na cienkie plasterki. Rozgrzewam olej na głębokiej patelni (będzie potrzebna pokrywka), wrzucam cebulę i smażę ją przez chwilę - do zeszklenia. Dorzucam kapustę, odrobinę solę całość i mieszając podsmażam na dość mocnym ogniu do 5 minut. Następnie dodaję masło i drobno posiekany czosnek, przykrywam patelnię, zmniejszam moc kuchenki, smażę kolejne 5 minut (mieszam w międzyczasie). Dolewam po odrobinie wody co kilka minut przy mieszaniu - w ten sposób duszę całą potrawę do miękkości (wody ma być tylko tyle, by kapusta łatwiej się udusiła; na koniec ma jej nie być na patelni). Doprawiam octem balsamico i sosem Worcester, solą i pieprzem. Podaję na gorąco.



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger