Lasagne z indykiem i bakłażanem

Od kilku dni miałam ochotę na lasagne. Wykorzystałam do niej bakłażany i mielone mięso z indyka, sos doprawiłam również trochę inaczej, niż w wersji tradycyjnej. Również ilość makaronu ograniczyłam zaledwie do jednej warstwy, by danie było trochę lżejsze. Zajadaliśmy się z wielką przyjemnością tym obiadkiem, a dodatkowym plusem jest to, że został też na jutro (tego typu dania moim zdaniem zyskują przy podgrzewaniu).





Składniki:
400 g. mięsa mielonego z indyka
4 średniej wielkości bakłażany
2 średniej wielkości cebule
2 ząbki czosnku
0,5 łyżeczki suszonego rozmarynu
0,5 łyżeczki suszonego tymianku
sól i pieprz do smaku
olej (ok. 5-6 łyżek)
500 g. passaty pomidorowej
300 g. mozzarelli
4 płaty makaronu do lasagne (u mnie 100% semoliny z pszenicy durum)
2-3 pomidory
Przygotowanie:
Obraną cebulę kroję w kostkę i podsmażam do zeszklenia na 2 łyżkach oleju. Do podsmażonej cebuli dodaję rozdrobnione mięso, mieszając smażę ok. 5 minut,. W międzyczasie 2 bakłażany kroję w kostkę (ze skórką), a pozostałe 2 wzdłuż na plastry grubości ok. 0,5 cm. Bakłażana pokrojonego w kostkę dodaję do mięsa z cebulą, wstępnie wszystko solę i pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu, podsmażam ok. 15 minut - na niewielkim ogniu. W międzyczasie patelnię grillową (lub inną) smaruję lekko olejem, układam plastry bakłażana i smażę je z obu stron po ok. 3 minuty. warzywo powinno zeszklić się i zmięknąć. Nie należy używać zbyt wiele oleju, bo bakłażan należy do warzyw, które bardzo pochłaniają tłuszcz. Tak przygotowane plastry odkładam na bok.
Do mięsa z warzywami dodaję passatę pomidorową, suszone zioła oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, dokładnie wszystko mieszam, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Duszę, mieszając,  jeszcze przez 5 minut.
Dno naczynia do zapiekania dokładnie wykładam plastrami podsmażonego bakłażana, a następnie wykładam połowę sosu mięsno-pomidorowego. Kolejną warstwę powinien stanowić makaron. Wykładam resztę sosu, na nim układam pozostałe plastry bakłażana, a na górze pokrojoną w plastry mozzarellę. Na całej powierzchni rozkładam pokrojone w plastry pomidory. Przykrywam naczynie i piekę przez 45 minut w 190 stopniach C (gór-dół, bez termoobiegu). Po tym czasie zdejmuję przykrycie i piekę jeszcze kilka minut, do zarumienienia się sera (można włączyć funkcję grilla lub termoobieg). 




















1 komentarz:

  1. Danie trochę pracochłonne, ale warto poświecić czas na jego przygotowanie Jest pyszne i efektownie wyglada

    OdpowiedzUsuń

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger