Książki: "Serniki słodkie i wytrawne" Renata Czelny-Kawa

Pod pewnymi względami dziwne było ze mnie dziecko, bo na przykład bardzo nie lubiłam serników. Myślę, że to dość (jak na dziecko) nietypowe, bo przecież jakby nie było serniki są kremowe, deserowe, smakują prawie jak lody, no - idealny smak   ðŸ¤”  Wydaje mi się, że pochyliłam się nad sernikami dopiero jako całkiem dorosła osoba. Okazało się wtedy, że je bardzo lubię, i piec, i jeść!

A że od kilku lat związałam się także zawodowo z wypiekami, to chyba oczywiste, że interesują mnie książki kucharskie, które rozwijają wyobraźnię i dają inspirację. Po książkę "Serniki słodkie i wytrawne", której okładkę widzisz niżej, sięgnęłam z ciekawością z dwóch powodów: ciekawe wydało mi się tak szczegółowe podejście do tematu sernika (bo przecież zazwyczaj w książkach znajdzie się przepisy na przeróżne ciasta, nie na same serniki); po drugie - książkę napisała blogerka kulinarna (Renata prowadzi bloga Raj dla podniebienia), i zwyczajnie z ciekawości chciałam przekonać się jak książka wygląda.
(Bo przecież już kilka lat temu postanowiłam że kiedyś, kiedy już będę miała:
a) mnóstwo czasu
b) mnóstwo miejsca na blacie 
c) mnóstwo energii, którą będę spożytkowywać w rozświetlonej słońcem kuchni, przy uchylonym oknie przez które będzie wpadał lekki zefir i ptaszęcy śpiew, oczywiście gotując!
że wtedy napiszę wspaniałą książkę z tak prostymi przepisami, że każdy kto po nią sięgnie, pokocha gotowanie   ðŸ˜.
Można więc powiedzieć, że to blogerska ciekawość!)

Renata opatrzyła książkę bardzo osobistym wstępem, w którym poznajemy troszkę Jej rodzinę, i to jest coś, co powoduje, że gdy się strona po stronie czyta kolejne przepisy, i ogląda zdjęcia, to człowiek czuje się trochę jak w znajomej kuchni. Przepisów jest naprawdę dużo, łącznie kilkadziesiąt bardzo ciekawych pomysłów na serniki (pieczone, na zimno, wytrawne). Bardzo doceniam, że wszystkie zdjęcia Renata zrobiła sama, bo i ja tak robię na swoim blogu (kilka z nich wkleiłam niżej).
Przepisy są napisane szczegółowo, jasno i przejrzyście, więc nikt nie poczuje się zagubiony w trakcie przygotowywania ciasta.
Książka zawiera sporo wskazówek i sernikowych porad.
Czyta i przegląda się ją bardzo przyjemnie.

Kilka szczegółów:
128 stron
twarda oprawa

Polecam! W mojej ocenie 8 na 10 punktów.

W górnej części bloga widzisz stronę: książki na smutki. To właśnie tam znajdziesz wszystkie moje recenzje.


Wszystkie poniższe zdjęcia pochodzą z książki i są zrobione przez jej autorkę.











Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger