Klopsy z indyka duszone w młodej kapuście

Bardzo lubię, kiedy całość albo większa część obiadu da się przygotować w jednym naczyniu, i tak było również z tym daniem. Pomimo, że składa się w sumie z dwóch składowych, można je przygotować bez problemu, praktycznie w jednym czasie, na tej samej patelni. Tak podane klopsy są soczyste, a kapusta pachnąca i pyszna. Wystarczy tylko ugotować ziemniaki, albo po prostu podać taki obiad z chlebem.




Składniki:
Klopsy:
0,5 kg mielonego mięsa z indyka
1 jajko
1 duży ząbek czosnku
pół dużej cebuli
sól i pieprz do smaku
1 łyżka bułki tartej plus oddzielnie do panierowania
Dodatkowo:
1 średnia marchewka, najlepiej młoda
pół główki młodej kapusty
pół dużej cebuli
2 ziarna kardamonu
2-3 ziarna ziela angielskiego
3-4 łyżeczki ketchupu lub przecieru pomidorowego
2 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
posiekany koperek
2 łyżki masła
3 łyżki oleju
ok. pół szklanki wody do podlewania
Przygotowanie:
Połowę cebuli kroję w drobną kostkę, pozostałą część w plasterki. Mięso przekładam do miski, dodaję jajko, sól i pieprz do smaku, oraz przeciśnięty przez praskę duży ząbek czosnku. Dokładnie wyrabiam masę, najlepiej dłonią, po czym dodaję łyżkę bułki tartej i jeszcze raz wyrabiam. Formuję 12-15 niewielkich klopsów, każdy lekko panieruję w bułce tartej. 
Rozgrzewam olej na patelni, obsmażam lekko klopsy z każdej strony (nie muszą być dosmażone). Podsmażone zsuwam na jedną stronę patelni i w wolne miejsce wrzucam pokrojone w plastry pół cebuli, podsmażam do jej zeszklenia. Obraną marchew ścieram na drobnej tarce, dorzucam do cebuli, podsmażam mieszając ok. minuty. Zdejmuję na chwilę klopsy z patelni.
Ziarna ziela angielskiego i kardamonu lekko duszę płaską stroną ostrza noża, wrzucam na patelnię. Siekam drobno kapustę, dorzucam na patelnię do cebuli z marchewką, dodaję masło i przykrywam patelnię - smażę kilka minut, by kapusta lekko zmiękła. Doprawiam ją wstępnie solą i pieprzem. Na kapuście układam klopsy, przykrywam patelnię i na małym ogniu duszę (podlewając po odrobinie wody) ok. 20 minut - w międzyczasie lekko mieszam. Dodaję posiekany czosnek oraz ketchup/przecier pomidorowy, duszę pod przykryciem jeszcze 10 minut. Na konie doprawiam, dodaję posiekany koperek do smaku. 











Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger