Bakłażan zapiekany z mozzarellą, pieczarkami i pomidorem

Mam fazę wiosennego odkilogramawiania.
Pewnie przejściową, ale korzystam, póki są chęci. W moich postanowieniach jest używanie mniejszej ilości mięsa (chociaż i tak od kilku miesięcy raczej bazuję na drobiu) na rzecz warzyw; więcej pieczenia i duszenia, mniej smażenia. Staram się też bardziej pamiętać o śniadaniu, niż o kolacji.  
Co do bakłażanów, to trudno mi się opanować przed ich kupnem, więc zazwyczaj mam w domu 2,3 sztuki. Pozostałe składniki tej zapiekanki to również nic nadzwyczajnego, może tylko warto pomyśleć czy masz mozzarellę, i jeśli już to wszystko masz - serdecznie zachęcam do jej zrobienia. Można ją jeść solo, można np. z kuskusem, do którego idealnie będzie pasował sos z pieczenia. 
Jest pyszna, cudnie pachnie, wspaniale smakuje!





Składniki (tą porcją najedzą się 2 osoby):
2 średniej wielkości bakłażany
1 średni pomidor, np. malinowy
kilka pomidorków koktajlowych
6-8 pieczarek
4-5 szalotek bananowych (lub 2-3 zwykłe, niewielkie cebule)
kilka listków świeżej bazylii
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
250 g. mozzarelli
2 garści startego żółtego sera, u mnie typu cheddar
5 łyżek oliwy lub oleju
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Obrane szalotki kroję w skośne plastry, pieczarki również na dość grube plasterki - wrzucam je razem na patelnię z 3 łyżkami oleju,  odrobinę solę i na mocnym ogniu szybko podsmażam, do lekkiego zarumienienia. Pomidora malinowego kroję w plastry, wykładam na dnie naczynia do pieczenia, oprószam solą i pieprzem oraz posiekaną bazylią. Na plastrach pomidora rozkładam podsmażone pieczarki z cebulą. Umyte bakłażany kroję w plastry trochę ponad 0,5 cm, posypuję je lekko solą i pieprzem. Mozzarellę kroję na cienkie plasterki. 
Tak przygotowane bakłażany i mozzarellę wykładam na przemian, układając je na sztorc. Całość posypuję natką pietruszki, na górze układam pokrojone w plasterki pomidorki koktajlowe, oprószam mielonym pieprzem, dodatkowo posypuję wszystko połową startego sera. Przykrywam szczelnie naczynie do pieczenia i wstawiam do zimnego piekarnika - nagrzewam go do 200 stopni C. Piekę przez pół godziny, po czym zdejmuję przykrycie, posypuję resztą sera i piekę jeszcze 30 minut, do zrumienienia góry zapiekanki. Od razu podaję. 













1 komentarz:

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger