Karkówka w sosie (prawie) pieczeniowym

Chyba prawie każdy lubi sos pieczeniowy. Można go zrobić w bardzo prosty sposób przyrządzając jednocześnie mięso na patelni. Smaku i pięknego koloru dodają mu sos sojowy i mielona papryka, jest wspaniale zawiesisty i pachnący. Jeśli zrobisz wszystko krok po kroku zgodnie z tym, co napisałam, będziesz cieszyć się cudowną, mięciutką karkówką skąpaną we wspaniałym sosie! Danie nie jest wcale skomplikowane, i nie wymaga jakichś nietypowych składników, zresztą spójrz sam/sama.
* swój sos możesz zblendować, wtedy będzie zupełnie gładki





Składniki dla 3 osób:
ok. 500-600 g. karkówki wieprzowej, pokrojonej w cienkie, ok. 0,5 cm plastry
sól i pieprz do smaku
mąka pszenna do panierowania
2 łyżki oleju 
2 szalotki bananowe lub niewielka zwykła cebula
3 ziarna ziela angielskiego, rozgniecione
2 liście laurowe
2 ząbki czosnku
2 łyżki sosu sojowego
1 szklanka wrzątku
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
Przygotowanie:
Plastry mięsa rozkładam płasko i oprószam solą i pieprzem, a potem każdy panieruję w mące. Rozgrzewam olej na głębokiej patelni, układam mięso i mocno je rumienię z obu stron- to ważne zarówno dla smaku, jak i koloru sosu (warto przykryć patelnię siatkową pokrywka, która nie ogranicza dostępu powietrza, a chroni przed pryskaniem). Do smażącego się mięsa dorzucam liście laurowe oraz rozgniecione ziarna ziela angielskiego. Szalotki lub zwykłą cebulę siekam drobniutko, dorzucam na patelnię, smażę na małym ogniu ok. 15 minut, mieszając od czasu do czasu zawartość, by cebula się zeszkliła i troszkę przyrumieniła. Dokładam posiekany czosnek, również chwilkę podsmażam. Wlewam sos sojowy i wrzątek, dodaję mieloną paprykę, zmniejszam ogień, przykrywam patelnię zwykłą pokrywką i duszę 30-35 minut, albo do miękkości mięsa. Sos w międzyczasie zgęstnieje, więc jeśli będzie taka potrzeba, możesz dolać jeszcze odrobinę wrzątku (to samo należy zrobić, gdy zauważysz, że w sosie oddziela się tłuszcz). Na koniec doprawiam sos do smaku solą i pieprzem (choć prawdopodobnie nie będzie takiej potrzeby). 










1 komentarz:

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger