Filet z kurczaka duszony z czerwoną cebulą i szpinakiem

Propozycja obiadowa idealna dla wszystkich zapracowanych osób - bo jednogarnkowa i szybka. Mamy tu delikatne mięso i trochę duszonych warzyw, wszystko przygotowane na jednej patelni, w około pół godziny.



Składniki na 1 porcję:
1 pojedynczy filet z piersi kurczaka
1 średniej wielkości czerwona cebula
2 garści liści szpinaku
kilka pomidorków koktajlowych
3 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka masła klarowanego
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Mięso układam między dwoma arkuszami folii spożywczej i rozbijam tłuczkiem na płasko; lekko oprószam solą. Rozgrzewam masło klarowane na patelni, układam mięso i pod przykryciem smażę na średnim ogniu po 5 minut z każdej strony. Obieram cebulę i kroję ją w piórka. Podsmażonego fileta zsuwam na jedną stronę patelni i w wolne miejsce wrzucam cebulę i pomidorki. Całość oprószam pieprzem, przykrywam patelnię i duszę ok. 10 minut (w międzyczasie raz przewracam mięso). Dorzucam szpinak, lekko całość solę, przykrywam i ponownie duszę ok. 10 minut. Mieszam warzywa, całość polewam octem balsamicznym i duszę pod pokrywką ostatnie 3-4 minuty (jeszcze raz przewracam mięso). Doprawiam warzywa solą i pieprzem. Podaję na gorąco.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger