Zupa z pora na mleku kokosowym

Dwa główne składniki tej zupy podałam w jej nazwie. Poza nimi są tylko przyprawy i coś do smażenia, a mimo to jest bardzo aromatyczna i pyszna. Rzecz jasna pyszna dla kogoś, kto lubi i por, i smak kokosa :) Bardzo mi też posmakował dodatek podduszonych z czosnkiem pomidorków koktajlowych.
To zupa, jak nazywam ten typ - pochlipka - nie jest gęsta, bardziej w rodzaju aromatycznego bulionu*



Składniki:
ok. 1,5 litra wody
3 ziarna ziela angielskiego
2 małe liście laurowe
1 goździk
1 duży por
200 ml. mleka kokosowego
niewielka gałązka świeżego rozmarynu
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oleju do smażenia
1 pełna łyżka masła klarowanego (jeśli go nie masz, może być zwykłe) ewentualnie sam olej - wtedy 4 łyżki)
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
kilka pomidorków koktajlowych
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka oleju
szczypta soli
Przygotowanie:
Wodę wlewam do garnka, dodaję ziele angielskie, liście laurowe, goździk i odciętą (dokładnie opłukaną i najlepiej związaną zieloną część pora, tę z liśćmi). Dodaję też płaską łyżeczkę soli. Zagotowuję pod przykryciem, po czym zmniejszam ogień i gotuję przez ok. 15 minut. W tym czasie pozostałą część pora (tę jasnozieloną i białą), również umytą, kroję w kostkę. Na zimną patelnię wlewam olej, dodaję masło, wrzucam pokrojonego pora i razem podgrzewam, na średnim ogniu - łącznie pod przykryciem smażę pora 10 minut, mieszając by się równomiernie rumienił. Wyjmuję z garnka zielone liście pora, wrzucam zawartość patelni. Gotuję 5 minut, po czym dolewam dobrze wymieszane mleko kokosowe i dorzucam gałązkę rozmarynu. Przykrywam garnek i na minimalnym ogniu gotuję kolejne 5 minut. Po tym czasie wyjmuję przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie i goździk) i rozmaryn, a zupę miksuję na gładko. Następnie dodaję przeciśnięty przez praskę mały ząbek czosnku, doprawiam całość sokiem z cytryny, solą i pieprzem. 
Przygotowuję pomidorki: rozgrzewam olej na patelni, wrzucam zduszony ząbek czosnku, smażę 15 sekund, po czym dodaję pomidorki. Duszę je lekko widelcem, oprószam solą i smażę przez minutę.
Zupę podaję gorącą, z domowymi grzankami i pomidorkami z czosnkiem.

* zupa nie jest gęsta, a efekt leżących na jej powierzchni pomidorków i grzanek to zabieg specjalnie do zdjęcia :) 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger