Schab po bałkańsku, duszony z bakłażanem i oliwkami

Wspaniałe, pełne smaku i zapachów danie ze schabem i bakłażanem w głównych rolach. Mam dziś w sercu pełno słońca i energii, więc musiałam zrobić taki słoneczny, kolorowy obiad! Gęsty sos jest lekko pikantny, pełen soczystych kawałków bakłażana, z nutą czosnku i wędzonej papryki, a mięso kruche i delikatne. 





Składniki:
400-500 g. schabu, pokrojonego w cienkie plastry (ok. 0,5 cm)
1 łyżeczka mąki pszennej
1 spora cebula
2 nieduże bakłażany 
2 łyżki łagodnej pasty paprykowej
1,5 szklanki passaty pomidorowej/przecieru pomidorowego
do 1 szklanki wody 
3 ząbki czosnku
7-8 czarnych oliwek
0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki
0,5 łyżeczki wędzonej papryki
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
5-6 łyżek oleju
Przygotowanie:
Mięso oprószam solą i pieprzem, a potem mąką pszenną. Rozgrzewam 3 łyżki oleju na głębokiej patelni, układam plastry mięsa i obsmażam je z obu stron na jasnozłoty kolor. Cebulę siekam w piórka i dorzucam je do podsmażonego mięsa, oprószam solą i pod przykryciem smażę do zeszklenia cebuli. Bakłażany kroję wzdłuż na ćwiartki, a potem na kawałki, i również dorzucam na patelnię razem z resztą oleju. Przykrywam i na średnim ogniu smażę ok. 5 minut, mieszając raz lub dwa - do momentu, gdy bakłażany wyraźnie zmiękną i staną się szkliste. Wtedy dolewam passatę pomidorową/przecier pomidorowy oraz dodaję pastę paprykową; dolewam również pół szklanki wody (uzupełniam ją również później w razie potrzeby). Wstępnie doprawiam sos solą i pieprzem (ostrożnie, część jeszcze odparuje). Duszę ok. 15 minut na małym ogniu, po czym dodaję posiekany czosnek. Duszę jeszcze 10-15 minut. Dodaję ostrą paprykę, pokrojone na 2 części oliwki i natkę pietruszki i jeszcze chwilę razem duszę. Mięso powinno być miękkie - wtedy ostatecznie doprawiam sos do smaku solą i pieprzem.


                              

                              

                              

                              

                              

                              

2 komentarze:

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger