Pieczone kotlety mielone z ognistą cebulą

Pyszne i aromatyczne kotlety z duszoną słodko-pikantną cebulą, które podałam z ziołowym jogurtem dla zrównoważenia smaku. Serdecznie polecam to danie!







Składniki na 6 porcji:
Kotlety:
0,5 kg mielonej łopatki wieprzowej
1 niewielka cebula 
2 ząbki czosnku
1 jajko
1/4 szklaki wody gazowanej (lub zwykłej, zimnej)
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1 płaska łyżeczka pierzu cayenne
po 1 łyżce posiekanych ziół: lubczyku, pietruszki i bazylii
sól do smaku
Dodatkowo:
6 plastrów surowego, wędzonego boczku
Ognista cebula:
2 średniej wielkości cebule
2 łyżki oleju
2 plastry boczku
0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
szczypta wędzonej papryki
1 łyżka syropu klonowego/0,5 płaskiej łyżeczki płynnego miodu
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kotlety: mięso przekładam do miski. ! niewielką cebulę kroję drobniutko i dorzucam do mięsa, razem z jajkiem, posiekanymi ziołami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dolewam wodę, dodaję mieloną paprykę i pieprz cayenne, dokładnie wyrabiam dłonią masę. Następnie doprawiam ją do smaku solą. Z masy formuję 6 owalnych kotletów. Każdy zawijam w jeden plaster boczku i tak przygotowane układam w naczyniu do pieczenia (dno wykładam papierem) - miejsce gdzie boczek się łączy po zwinięciu powinno być od spodu. Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu) na 45 -50 minut (kotlety powinny być upieczone po 40 minutach; na ostatnie kilka minut można włączyć funkcję grilla, by się bardziej zarumieniły).
Ognista cebula: dwa plasterki boczku kroję w paseczki i przekładam na patelnię z łyżką oleju, podsmażam do wytopienia się tłuszczu. Cebule kroję na pół, a potem na bardzo cienkie plasterki - gdy boczek się podsmaży, dokładam na patelnię cebulę. Odrobinę ją solę, dolewam łyżkę oleju, przykrywam patelnię i na niewielkim ogniu podsmażam ok. pół godziny, mieszając od czasu do czasu. Cebula powinna się ładnie zeszklić i lekko zbrązowieć. Wtedy dodaję pieprz cayenne i syrop klonowy/miód, zwiększam ogień i już poz pokrywki smażę 3-4 minuty, mieszając by cebula się nie przypaliła. Doprawiam do smaku wędzoną papryką i solą.
Podaję razem z jogurtem wymieszanym z posiekanymi ziołami.





                              

                              

                              

                              
                        
                              


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger