Karkówka w czerwonej marynacie (w sosie, z patelni)

Dość pikantna wersja duszonej karkówki. Zamarynowana w przyprawach z dodatkiem octu balsamicznego, uduszona do miękkości z cebulą, rozpływa się w ustach. Świetnie smakuje podana z kaszą gryczaną.




Składniki na 2 porcje:
2 duże kotlety z karkówki wieprzowej
1 średniej wielkości cebula
2 małe liście laurowe
2-3 ziarna ziela angielskiego
gałązka świeżego rozmarynu
ok. 1 szklanki wody
sól i pieprz do smaku
Marynata:
1 płaska łyżeczka pieprzu cayenne
2 płaskie łyżeczki słodkiej mielonej papryki
0,5 płaskiej łyżeczki pieprzu ziołowego
0,5 płaskiej łyżeczki drobnej soli
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
3 łyżki oleju
2 łyżki octu balsamicznego
Dodatkowo:
3 łyżki oleju do smażenia
1 łyżeczka mąki pszennej
Przygotowanie:
Mięso rozbijam tłuczkiem pomiędzy dwoma arkuszami folii spożywczej.
Składniki marynaty dokładnie mieszam do powstania gęstej pasty, po czym nacieram nią z obu stron kotlety. Można je tak przygotowane zostawić na kilka godzin w lodówce, ale nie jest to konieczne.
Rozgrzewam olej na głębokiej patelni, układam zamarynowane mięso i podsmażam - powinno się dość mocno zarumienić, ale uwaga! nie można dopuścić do przypalenia, bo potrawa będzie gorzka. Do podsmażonych kotletów dorzucam pokrojoną w kostkę cebulę i pod przykryciem, na średnim ogniu, smażę kilka minut, by cebula się zeszkliła. Następnie dolewam wodę, dodaję ziele angielskie i liście laurowe, oraz rozmaryn. Przykrywam patelnię i na małym ogniu duszę do miękkości mięsa. W międzyczasie doprawiam sos solą. 
Gdy mięso jest miękkie odlewam do miseczki kilka łyżek płynu z patelni, i gdy przestygnie rozprowadzam w nim mąkę. Zawiesinę wlewam na patelnię i podgrzewam, mieszając, do zgęstnienia sosu.


                                   
                                   
                                   
                                   


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger