Zupa z soczewicy i szpinaku

"Inspiracją do stworzenia tego przepisu była indyjska potrawa dal palak, co oznacza soczewicę ze szpinakiem, chociaż do dania można zamiennie użyć boćwiny lub jarmużu"

Tak opisuje tę zupę jej autor, Hari Nayak. Przepis pochodzi ze wspaniałej książki "Kultury smaków. Przepisy z całego świata" wydanej przez Wydawnictwo Sonia Draga. O samej książce jeszcze dziś Wam sporo opowiem, ale na razie czas zapełnić pusty żołądek - a to cudowna, niezwykle aromatyczna i sycąca zupa na zimowy obiad. Wybrałam ją jako pierwszą do wypróbowania, bo kuchnia indyjska to bardzo moje smaki. Zupa jest bardzo prosta w przygotowaniu, przy założeniu, że masz kilka podstawowych, charakterystycznych przypraw. W zasadzie, moim zdaniem, żeby ugotować pyszną potrawę zainspirowaną kuchnią hinduską, z nietypowych składników wystarczą: soczewica (jest dostępna w kilku kolorach, polecam czerwoną albo żółtą), kmin rzymski i świeży lub suszony imbir. Resztę składników z dużym prawdopodobieństwem masz w swojej kuchni: cebula, czosnek, krojone pomidory. Jeszcze warto pokusić się o świeżą kolendrę, chociaż jej smak nie każdemu odpowiada - wtedy z powodzeniem można zastąpić ją natką pietruszki.





Składniki (porcja dla 3-4 osób)
1 łyżka oleju roślinnego
1 łyżka ziaren kminu rzymskiego
1 średnia czerwona cebula, posiekana
2 duże ząbki czosnku, rozgniecione
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/2 łyżeczki garam masali
1/2 łyżeczki kurkumy
1 mały pomidor, posiekany
200 g. soczewicy, czerwonej lub żółtej (u mnie czerwona)
100 g. świeżego szpinaku (lub 150 mrożonego, po rozmrożeniu)
120 ml. mleczka kokosowego
2 łyżki kolendry, posiekane
ok. 0,4 - 0,5 l. wody (w zależności od pożądanej konsystencji, można dolewać ją etapami)
u mnie dodatkowo: o,5 szklanki pulpy pomidorowej 
Przygotowanie:
Rozgrzewam olej w dużym rondlu (lub jak u mnie, w patelni wok) - na średnim ogniu. Wrzucam kmin rzymski - od razu po zatknięciu z olejem powinien skwierczeć. Dorzucam cebulę, czosnek, imbir, garam masalę i kurkumę; smażę przez około minutę, od czasu do czasu mieszając, aż przyprawy zaczną wydzielać mocny aromat. Dokładam posiekanego pomidora i smażę kolejne 30 sekund. Dolewam pulpę pomidorową, wsypuję soczewicę, dolewam wodę i podgrzewam do zagotowania na średnim ogniu. Zmniejszam moc kuchenki, przykrywam rondel/patelnię i gotuję na małym ogniu ok. 15-25 minut, aż soczewica zmięknie. Dolewam mleczko kokosowe, szpinak, sól do smaku. Mieszam i pod przykryciem gotuję jeszcze 3 minuty. Przed podaniem posypuję posiekaną kolendrą. 




                              

                              

                              

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger