Słodkie śniadanie - Bostock

Cudownie smakują na gorąco, i mogą być królewskim śniadaniem. Na zimno oczywiście są równie dobre. Bostock to nic innego, jak sposób na wykorzystanie słodkiej, czerstwej bułki. Jest nasączona syropem, zapieczona z pyszną pastą z mielonych migdałów, która tworzy smakowitą, chrupiącą skorupkę. A co najfajniejsze, jest mnóstwo możliwości przygotowania tych wspaniałości, bo można nasączyć je dowolnym syropem, dodać dowolne miękkie owoce, czekoladę czy cokolwiek, co lubisz i przyjdzie Ci do głowy. Twoje bostock'i na pewno będą pyszne.





Składniki:
kilka kromek chałki, drożdżówki lub słodkiej bułki (może być czerstwa. Ja użyłam bułeczek mlecznych)
zaparzona w pół szklanki wrzątku herbata owocowa, u mnie Teekanne Fruit Kiss o smaku wiśniowo-truskawkowym
2 łyżki cukru
sok z połowy cytryny
dżem truskawkowy/wiśniowy
Pasta migdałowa:
100 g. migdałów (mogą, ale nie muszą być blanszowane)
50 g. miękkiego masła
50 g. cukru pudru
Dodatkowo:
płatki migdałowe do posypania
cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
W zaparzonej herbacie rozpuszczam cukier, dodaję sok z cytryny.
Migdały na minutę-dwie zalewam wrzątkiem, po czym odcedzam na sicie. Przekładam je do malaksera i miksuję na mąkę. Dodaję masło z cukrem, miksuję do uzyskania gęstej pasty.
Chałkę/bułkę kroję na kromki. Każdą solidnie nasączam pędzelkiem owocową herbatą, układam je na blasze wyłożonej papierem di pieczenia. Na nasączone kromki wykładam pastę migdałową (dość grubo), a potem smaruję je cienką warstwą dżemu. Posypuję płatkami migdałowymi. Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. (góra-dół środkowy poziom, bez termoobiegu) i piekę ok. 20 minut. Na kilka minut można też włączyć termoobieg. Przed podaniem oprószam pudrem i posypuję pestkami granatu.



                             

                             

                             

                          

                             


2 komentarze:

  1. Wyglądają bardzo apetycznie. Aż trudno uwierzyć że to czerstwa bułką.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pamiętam z przedszkola, jak pani kucharka "odświeżała" bułki w piekarniku - moczyła je w wodzie a potem krótko piekła. Były cieplutkie, mięciutkie i chrupiące. To dobry sposób na drugie życie czerstwego pieczywa.

      Usuń

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger