Smażone pieczarki (z czerwonym winem)

Kocham gotować. Wiem to chyba od dzieciństwa, z tym że nie była to zawsze w pełni świadoma wiedza; na początku raczej był to ledwie zalążek, przeczucie zaledwie, że to dziedzina, która będzie dla mnie ważna. Na dobre upewniłam się w tym w ciągu ostatnich kilku lat prowadzenia tego bloga. 
Jakby nie było rzucenie całego zawodowego życia i całkiem szalona decyzja, żeby związać się z kulinariami, jest dobrym tego potwierdzeniem, prawda?
Ale to tylko refleksja, bo trochę o czym innym chcę napisać.

Miewam - ni stąd, ni zowąd - tak nagłą potrzebę by coś stworzyć w kuchni, że właściwie jest ona nie do odparcia. Może sobie być noc, może być wczesny ranek, ale jeśli tylko mogę, jeśli nie muszę spać bo czeka mnie np. pobudka o 4 rano, to uwielbiam oddawać się takim przyjemnościom. Wymyślam, kombinuję, łączę smaki, i bywa to tak ekscytujące!

Niezmiernie fajnie jest poszukiwać nowego, co zresztą bardzo często w kuchni robię. Oczywiście mam sprawdzone i ukochane smaki, takie potrawy do których wracam z sentymentem, kuchenne pewniaki jak kotlety mielone czy gołąbki. Jednak prawie zawsze kusi mnie by pójść inną drogą, nadać nowy smak zwykłemu składnikowi czy całej potrawie. 

Z pieczarkami już kilkukrotnie eksperymentowałam (chociaż oczywiście lubię zwyczajnie smażone z cebulką i natką pietruszki, czasami z dodatkiem śmietany). Były bardzo różne warianty, zerknij TUTAJ. Dziś jest kolejny pomysł, na smażone w cieniutkich plasterkach pieczarki, które moim zdaniem wspaniale smakują z serem, na kanapce, zwłaszcza kiedy będą jeszcze ciepłe, a ser zimny - ten kontrast bardzo mi się spodobał. Jako dodatek do przysłowiowego kotleta też będą ciekawe.



Składniki na porcję na ok. 3-4 kanapki:
5-6 sporych pieczarek (jędrne, białe)
1 niewielka biała cebula
Marynata:
kilka łyżek wytrawnego czerwonego wina
2 łyżki syropu klonowego (albo 1 łyżeczka płynnego miodu)
3 łyżki octu balsamico
duża szczypta soli
duża szczypta mielonego czarnego pieprzu
Dodatkowo:
1 łyżka masła klarowanego
ok. pół łyżeczki mąki pszennej
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Umyte pieczarki kroję na cieniutkie plasterki, cebulę w jak najdrobniejszą kostkę. Łączę wszystkie składniki marynaty, i po kolei moczę w niej plastry pieczarek (oczywiście można przygotować dużo więcej marynaty i tak się nie bawić, a potem np. zamarynować w niej mięso. Tak czy siak uda się z pieczarkami i w małej ilości). Zostawiam je tak na kilka minut. Rozgrzewam masło na patelni, wrzucam cebulę, odrobinę ją solę, mieszając smażę na dość mocnym ogniu przez chwilę; ma się zeszklić. Cebulę zgarniam na jedną stronę patelni, i porcjami dodaję pieczarki (wcześniej odlewam płyn) - mają się smażyć, nie gotować. Można je troszkę posolić, by woda szybciej odparowała.
Gdy wszystkie pieczarki są na patelni, jeszcze chwilę smażę ja po wymieszaniu z cebulą, do lekkiego zezłocenia. Potem wszystko odrobinę oprószam mąką, zwiększam ogień i szybko obsmażam, mieszając. I jeszcze doprawiam do smaku solą i pieprzem.

                          

                          

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger