Rolada z ricottą, szpinakiem i suszonymi pomidorami

Wymyśliłam ją sobie wczoraj wieczorem jako dzisiejszy obiad, a przy okazji zużyłam to i owo zalegające w lodówce. Czyli standardowe moje gotowanie - patrzę co mam, i z tego coś powstaje.

Rolada, przyznasz, jest dość nietypowa, prawda? Zewnętrzną część stanowią liście sałaty rzymskiej, które moim zdaniem świetnie się sprawdzają jako opakowanie. Wnętrze jest bardzo delikatne i serowe, z dodatkiem szpinaku i trochę podkręcających smak suszonych pomidorów. Naprawdę fajna rzecz!

Myślę też, że można sobie trochę ułatwić zadanie zwijania rolady - pod liśćmi sałaty można najpierw rozłożyć cienkie plastry boczku. Po upieczeniu będzie bardziej rumiana i zwarta, tyle że mięsna :)

Podaję składniki na sycący obiad dla 2 osób.




Składniki:
1 (duża) główka sałaty rzymskiej (12-15 liści)
250 g. sera typu ricotta
200 g. liści szpinaku
1 ząbek czosnku
1 płaska łyżka masła
50 g. kaszy kuskus (suchej)
suszone pomidory w oleju - 10-12 sztuk
ok. 50 g. tartej mozzarelli
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
1 jajko
bułka tarta
tarta mozzarella
Przygotowanie:
Rozgrzewam patelnię - bez tłuszczu. Ostrożnie odrywam po kolei liście z sałaty,  i układam płasko na dnie patelni, przyciskając drewnianą łopatką podgrzewam przez 3-4 minuty - muszą zwiotczeć i zrobić się miękkie. Odkładam liście na talerz, przykrywam drugim i odstawiam do przestudzenia.
Na patelnię wrzucam masło i liście szpinaku, odrobinę wszystko solę, dodaję przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Smażę 5 minut, mieszając. Gotowy szpinak odkładam do przestudzenia.
Kaszę wsypuję do miseczki. Zalewam ją taką ilością wrzącej wody, by ta sięgała pół centymetra nad kaszę. Przykrywam miseczkę i odstawiam na 5 minut, by kasza napęczniała.
Do miski przekładam ricottę, przestudzony szpinak, kaszę, ser mozzarella i drobno posiekane 3-4 suszone pomidory. Dokładnie mieszam masę, doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Na blacie kuchennym rozkładam prostokąt folii spożywczej. Na niej układam wcześniej przygotowane liście sałaty. Rozkładam je płasko, układając by zachodziły jeden na drugi i by utworzyły jednolity prostokąt. Na liście sałaty wykładam masę serowo - szpinakową, a na jej środek wzdłuż - pozostałe suszone pomidory.Pomagając sobie folią spożywczą ściśle zwijam roladę (wzdłuż dłuższego boku prostokąta). Dodatkowo roladę zabezpieczam ściśle folią aluminiową i schładzam w lodówce minimum godzinę (u mnie całą noc).
Dno naczynia do pieczenia wykładam papierem, ostrożnie przekładam roladę zwinięciem do dołu (oczywiście zdejmuję obie folie). Całą roladę smarują rozmąconym jajkiem, posypuję bułką tartą i startym serem. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra- dół, środkowy poziom) na ok. 30 minut. Pod koniec można włączyć termoobieg lub funkcję grilla, by rolada się zarumieniła. Podaję na gorąco. Do krojenia potrzebny jest nóż z ząbkami.


                            

                             

                              

                              

                              

                              



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger