Placek z tartych ziemniaków z serem typu gorgonzola

Niby tylko placek ziemniaczany, ale tak dobrego jeszcze nie jadłam! Połączenie pikantnego sera z dobrą, podrumienioną kiełbaską, cebulką i ziemniakami, plus surowa czerwona cebulka i dużo natki pietruszki smakowało tak nadzwyczajnie, że był to jeden z moich najlepszych posiłków w ciągu ostatnich miesięcy. Fakt, to zimowe danie, nie da się ukryć że bardzo kaloryczne, ale polecam je z serca!





Składniki na 1 dużą porcję (patelnia średnicy ok. 20 cm)
ok. 300 g. surowych ziemniaków
1 niewielka, biała cebula
80 g. dobrej jakości, suchej kiełbasy
150 g. sera z niebieską pleśnią, typu gorgonzola lub lazur
2 łyżki drobniutko posiekanej natki pietruszki (razem z łodyżkami)
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
pół niewielkiej, czerwonej cebuli, bardzo drobno posiekanej
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki ścieram na tarce z grubymi oczkami, przekładam do miski. Połowę sera kroję w  małe kawałki i dokładam do ziemniaków, razem z łyżką posiekanej natki pietruszki. Białą cebulę po obraniu kroję w cienkie piórka. Kiełbasę w cienkie plasterki, a następnie w paseczki. Rozgrzewam na patelni (średnica 20 cm) 2 łyżki oleju i wrzucam pokrojone cebulę i kiełbasę. Na dość mocnym ogniu podsmażam do lekkiego zrumienienia. Gotowe, po odsączeniu z tłuszczu przekładam do miski z ziemniakami, całość mieszam, doprawiam solą (ostrożnie, kiełbasa i ser są solone) i pieprzem. Na patelnię ewentualnie dolewam odrobinę oleju (ma być niewielka ilość), rozgrzewam i wykładam zawartość miski tak, by pokryła całe dno. Wyrównuję i przykrywam pokrywką. Nie mieszam! Smażę na średnim ogniu ok. 6-8 minut, w tym czasie ziemniaki powinny się wyraźnie zeszklić. Zdejmuję pokrywkę i zwiększam ogień. Smażę ok. 5 minut. Teraz najtrudniejsza część: delikatnie, drewnianą łopatką lub ewentualnie (ostrożnie) widelcem, podważam placek, by odstał od dna patelni. Na górze układam płaski talerzyk i energicznym ruchem odwracam patelnię, by przełożyć placek (usmażoną stroną do góry) na talerzyk. Potem zsuwam go z talerzyka z powrotem na patelnię, by dosmażyć surową stronę. Nie przykrywam i na średnim ogniu smażę 3-4 minuty. W międzyczasie na górze układam pokrojoną w plasterki pozostałą część sera, a gdy ten się rozpuści, rozsmarowuję go po całym placku. Posypuję całość pozostałą natką pietruszki oraz posiekaną czerwoną cebulę. Zsuwam na talerz i od razu podaję.


                              

                              

                              

                              





1 komentarz:

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger