Książki: "Kultury smaków. Przepisy z całego świata" zebrane i zredagowane przez Leylę Moushabeck

Z dużą przyjemnością opowiem Ci o tej książce. 

Bardzo podoba mi się stwierdzenie, że jedzenie to metoda komunikacji. Trafione w sedno! Napisał tak Enrique Olvera, jeden z autorów przepisów zamieszczonych w książce "Kultury smaków", wydanej przez Wydawnictwo Sonia Draga 
Rzeczywiście poznając nowe smaki w naturalny i prosty sposób poznajemy kulturę miejsc, skąd pochodzą.

W żadnym innym państwie nie żyje tylu imigrantów. A przecież każdy z nich ma swoją historię, smaki domu i dzieciństwa, często pieczołowicie pielęgnowane. 
Składniki i dania z całego świata, pełne kolorów i aromatów, połączone niczym w tyglu - w jednym miejscu na kuli ziemskiej: w Stanach Zjednoczonych.

Amerykańska kuchnia jest niczym ogromny stół zastawiony niewiarygodnie różnorodnymi daniami, których korzenie można pewnie odnaleźć w każdym zakątku globu. 

"Kultury smaków" są prawdziwą ucztą przygotowaną przez ponad 70 świetnych kucharzy. To tyle samo niezwykle inspirujących przepisów, okraszonych krótkim wstępem każdego autora - to właśnie tu znajdziesz. Odnajdziesz też niezwykłą różnorodność i multikulturowość.

Z czysto technicznego punktu widzenia stwierdzam, że książka jest bardzo dobrze opracowana, przepisy są jasne, bez niedomówień (wiem jakie to ważne, kiedy z Twoich pytań o moje przepisy, mój Drogi Czytelniku, wynika że oczekujesz jak najdokładniejszych informacji). Mówię to z pełnym przekonaniem, bo przejrzałam ją strona po stronie, przeczytałam przepisy i nie znalazłam niczego, co nie byłoby dla mnie jasne. Co więcej, coś już z niej ugotowałam - zupa z soczewicy i szpinaku smakowała tak, jak ją sobie wyobraziłam, patrząc na zdjęcie w książce. Idealna!

Przystawki, sałatki, zupy, warzywa, ryby, drób, mięso, desery, przekąski i dodatki - taki podział bardzo ułatwia korzystanie z książki.

Jemy oczami, to wie chyba każdy - więc dobra książka kucharska to także doskonałe zdjęcia (na końcu tego wpisu specjalnie wkleiłam kilka zdjęć pochodzących z książki, o której opowiadam, żebyś mógł sam się o tym przekonać).



Kilka szczegółów:
Wydawnictwo Sonia Draga
224 strony
twarda oprawa

W mojej ocenie, oddzielnej dla książek kucharskich: 9/10 punktów.

Zdecydowanie warta posiadania! Będzie inspiracją wielu cudownych dań!


W górnej części bloga widzisz stronę: książki na smutki. To właśnie tam znajdziesz wszystkie moje recenzje.




W każdej dobrej opowieści powinien być opis jej bohaterów. Dla mnie to ważne, bo nawet kilka słów przybliża osobę, i tym samym uwiarygadnia to co ona tworzy.


I - jak już pisałam - uczta dla oczu. Wszystkie poniższe zdjęcia pochodzą z książki:

            

            

            

            

            

             

2 komentarze:

  1. Przyznaję się bez bicia, że o tej książce jeszcze nie słyszałam. Chyba czas najwyższy nadrobić zaległości!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam wiele książek kucharskich, i nie wszystkie są godne polecenia. Ta jest, przede wszystkim ze względu na niezwykle ciekawe opracowanie, różnorodność w tematyce, i dokładność w przepisach. Polecam, o ile się zastanawiasz nad zakupem - warto!

      Usuń

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger