Gołąbki z mięsem z rosołu

Jak wielu po niedzielnym czy świątecznym rosole, stanęłyśmy z Mamą przed dylematem, co zrobić z całym tym mięsem, które po nim zostaje. Pewnie gdyby nie okres świąteczny, wylądowałoby zwyczajnie w krokietach czy pierogach, ale stwierdziłyśmy że już za dużo ciast i mąki. Mama przypomniała sobie, że ma zamrożonych kilka obgotowanych kapuścianych liści. Wyszło bardzo smacznie, więc dzielę się pomysłem.




Składniki:
ok. 0,5 kg mięsa z rosołu, obranego z kości (u nas kurczak, indyk i odrobina wołowiny)
część warzyw z rosołu - np. po jednej marchewce i pietruszce
1 duża cebula
2-3 spore ząbki czosnku
2 jajka
10-12 obgotowanych liści kapusty
ok. 100 g. białego ryżu
do smaku sól i pieprz
Dodatkowo:
3-4 suszone kapelusze grzybów leśnych 
1 cebula
zioła: tymianek, rozmaryn, szałwia
liść laurowy
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżka masła klarowanego lub 2-3 łyżki oleju do smażenia
Przygotowanie:
Mięso (przestudzone, obrane z kości) i warzywa przepuszczam przez maszynkę do mielenia. Drobno siekam cebulę i podsmażam ją do zeszklenia na niewielkiej ilości oleju, dodaję do masy mięsnej. Dodaję jajka i przeciśnięty przez praskę czosnek, dokładnie mieszam. Dodaję też ugotowany ryż, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Zwijam gołąbki.
W garnku, w którym będą gotować się gołąbki, na łyżce klarowanego masła smażę do zeszklenia pokrojoną drobne cebulę, a potem dodaję pokruszone suszone grzyby. Jeszcze chwilę smażę razem. Układam gołąbki, zalewam wodą do takiego poziomu, by zrównała się z gołąbkami. Dokładam zioła, liść laurowy, wszystko trochę solę. Duszę do miękkości kapusty. Sos można lekko zagęścić mąką i śmietaną.

                            

                              

                            


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger