Zupa "podpalana" z białych warzyw

O smaku tej zupy decyduje w dużej mierze jedna czynność, którą trzeba zrobić na końcu. Ale nie obawiajcie się, nic tu nie trzeba podpalać :)
Polecam podać ją np. z plastrem wysmażonego, chrupiącego boczku, albo z grzankami. Lub z tym i tym :)




Składniki:
1 mały lub pół większego kalafiora
2 spore pietruszki
1 duża cebula
1 mały por (jasnozielona część)
3 cm świeżego imbiru (z kawałka grubości kciuka)
2 spore ząbki czosnku
1 pełna łyżka masła klarowanego
3 łyżki oleju
2 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
1,5 l. wody
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
1 pełna łyżeczka masła
Przygotowanie:
Wodę zagotowuję z zielem angielskim, liśćmi laurowymi i płaską łyżeczką soli. Umyte i obrane warzywa kroję na małe kawałki. Rozgrzewam masło klarowane z olejem na głębokiej patelni, wrzucam najpierw pokrojone cebulę i pora, podsmażam do ich zeszklenia. Dodaję kawałki kalafiora oraz pietruszki, odrobinę solę, przykrywam patelnię i na średnim ogniu smażę do lekkiego zarumienienia warzyw - od czasu do czasu mieszam (ok. 8 minut).  Podsmażone warzywa wraz z tłuszczem ze smażenia przekładam do garnka z gotującą się wodą (patelni nie myję). Gotuję wszystko ok. 20 minut, do miękkości warzyw. Na rozgrzanej, suchej patelni przesmażam przeciśnięty przez praskę czosnek oraz starty na drobnej tarce imbir - mają lekko się zezłocić. Dodaję je pod sam koniec gotowania zupy Patelnia jeszcze będzie potrzebna). Wyjmuję z zupy liście laurowe oraz ziele angielskie, po czym wszystko blenduję na gładki krem. 
Teraz część, która decyduje o smaku zupy: na patelnię wlewam 15-20 łyżek zmiksowanej zupy, dodaję łyżeczkę masła i na dużym ogniu, mieszając, redukuję płyn aż powstanie gęsta pasta. Podsmażam dość mocno, przekładam do garnka, mieszam. Doprawiam ostatecznie do smaku solą i pieprzem. Podaję z wysmażonym na chrupiąco boczkiem lub grzankami, oraz dowolną, ulubioną zieleniną.


1 komentarz:

  1. Przepis bardzo apetyczny:). A sama potrawa pewnie też, dowiem się, jakjją zrobię! :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger