Surówka z kapusty pekińskiej, białej rzodkwi i czerwonej papryki

Dziś zjedliśmy bardzo szybki i łatwy obiad - był łosoś z ziołami smażony na patelni, i ta właśnie surówka. Prosto i naprawdę smacznie. Surówkę można skończyć na dwa sposoby: pozostawić doprawioną odrobiną oleju i soku z cytryny, lub dodać jeszcze łyżkę czy dwie jogurtu naturalnego. Spróbowałam obu wersji, i ta z jogurtem smakowała mi bardziej, pewnie z powodu tego, że głównym daniem była smażona ryba; przy smażeninie zawsze mam uczucie, że jogurt sprawia, że mój organizm lepiej wszystko trawi. 






Składniki:
pół główki średniej wielkości kapusty pekińskiej
1 średnia czerwona cebula
1 mała (pół dużej) czerwona papryka
1 mała biała rzodkiew (pół dużej)
1 słodkie jabłko
1 mały ząbek czosnku
1 łyżka posiekanego koperku
sok z połowy cytryny
kilka łyżek oleju 
sól i pieprz do smaku
opcjonalnie: jogurt naturalny - 1-2 łyżki.
Przygotowanie:
Kapustę siekam cieniutko w paseczki, podobnie czerwoną cebulę - w półplasterki. Kroję również paprykę w cienkie paseczki. Wszystko wrzucam do miski. Do warzyw dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość odrobinę solę i przez chwilę wygniatam dłonią. Obrane jabłko ścieram na tarce z grubymi oczkami i startą na grubej tarce rzodkiew, przekładam je wraz z posiekanym koperkiem do miski z warzywami. Dodaję sok z cytryny i olej, dokładnie wszystko mieszam, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Surówkę warto przygotować na pół godziny przed podaniem, by składniki się połączyły. Przed podaniem ewentualnie dodaję jogurt i ostatecznie doprawiam do smaku.



Wersja z jogurtem:


1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger