Potrawka z dyni i mięsa mielonego

W ciągu ostatnich trzech tygodni zrobiłam ją bodajże szósty raz. Po pierwsze - jest szybka i łatwa, po drugie - smakuje pysznie. Można ją podać jak u mnie, z makaronem czy ryżem, ale używam jej również jako farszu do pieczonych pierogów drożdżowych. Polecam, póki jeszcze dynia jest dostępna. Przy czym polecam dynię hokkaido, pomimo że jest trochę trudniejsza w obróbce niż np. dynia muszkatołowa, której użyłam do dania ze zdjęć (hokkaido ma dość twardą skórę). Choć obie smakują dobrze, ta pierwsza ma mniej wody, i lepiej pasuje do tej potrawki.



Składniki:
pół dyni hokkaido (trochę większa niż piłka do ręcznej)
2 średniej wielkości cebule
0,5 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
2-3 ząbki czosnku
1 mała, czerwona papryczka chili
0,5 łyżeczki posiekanego świeżego tymianku
sól i pieprz do smaku
kilka łyżek oleju do smażenia
natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
Z dyni wycinam nasiona (nożem lub łyżką), po czym ostrym nożem tnę ją na paski. Następnie ścinam skórkę. Dynię kroję w kostkę ok. 1,5 cm. Obrane cebule również kroję w kostkę (drobniejszą), siekam czosnek. Z papryczki usuwam nasiona (uwaga na oczy) i drobniutko ją siekam.
Rozgrzewam olej na głębokiej patelni (5,6 łyżek), wrzucam cebulę, odrobinę ją solę i smażę zeszklenia. Dorzucam pokrojoną dynię, i mieszając smażę ok. 15 minut, aż dynia zmięknie (można przykryć patelnię). Przekładam zawartość patelni do miski. Na patelnię wykładam mięso mielone, i smażę rozdzielając je łopatką - można je również odrobinę posolić. Gdy mięso jest lekko podsmażone, z powrotem wrzucam na patelnię dynię z cebulą i czosnkiem, oraz posiekaną papryczkę chili. Dodaję też posiekany czosnek oraz tymianek, doprawiam wszystko solą i pieprzem. Jeszcze chwilę razem duszę. Podaję na gorąco.



4 komentarze:

  1. czy zamiast dyni moge dodać cukinie mam zamrożonapozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno potrawka z cukinią będzie smakowała dobrze. Robiłam coś takiego: https://sio-smutki.blogspot.com/2016/04/potrawka-z-wieprzowiny-i-cukinii.html

      Usuń
  2. Nieśmiało trochę podchodzę do łączenia mięsa mielonego z dynią - jestem zwolennikiem tradycyjnego spaghetti bolońskiego. Ale taki talerz mięsno-dyniowej dobroci naprawdę apetycznie się prezentuje i chyba zaryzykuję i wyprbuję tę wersję. Dam znać jak smakowało :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger