Ekspresowy sos z grzybów leśnych

Dziś u nas na obiad moje ukochane gołąbki. Szybka wersja, bo użyłam zamrożonych, sparzonych wcześniej liści kapusty, a do mięsa dodałam surową kaszę gryczaną. Ale nie o gołąbkach chcę Wam opowiedzieć, a o sosie, bo przecież to on właśnie decyduje w dużej mierze o smaku całego dania. Był gotowy w niecałe 20 minut, i śmiało mogę go zaliczyć do moich ulubionych sosów.





Składniki:
6-7 kapeluszy grzybów leśnych (u mnie podgrzybki)
1 cebula
1 niewielka marchewka
5 łyżek oleju
1 pełna łyżka mąki pszennej
1,5 szklanki wody
0,5 szklanki słodkiej śmietanki 30 lub 36%
świeży estragon, ilość wg uznania,  u mnie po posiekaniu ok. 1/3 łyżeczki 
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Grzyby wrzucam do wrzącej wody i gotuję pod przykryciem 5 minut. W tym czasie obieram i kroję w drobną kostkę cebule, przekładam ją na patelnię z rozgrzanym olejem, smażę do zeszklenia. Obieram marchewkę i ścieram ją na tarce z grubymi oczkami; dorzucam do zeszklonej cebulki. Przykrywam patelnię, zmniejszam ogień, smażę kilka minut. Wyjmuję grzyby na deskę (płyn zachowuję), po lekkim przestudzeniu kroję je drobniutko, dodaję do marchewki z cebulą. Wszystko przesmażam przez kilka minut, a następnie oprószam mąką. Mieszam. Na patelnię dolewam gorący płyn po gotowaniu grzybów, mieszam do zgęstnienia sosu. Dodaję posiekany estragon oraz słodką śmietankę. Doprawiam sos solą i pieprzem, Jeszcze chwilkę razem gotuję.



1 komentarz:

  1. Dokładnie takiego przepisu szukałam. Wczoraj nazbierałam grzybków, więc dziś czas na grzybowy obiad :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger