Tostowe quische z pieczarkami i serem

Zachciało się mi czegoś pysznego i domowego, bo ostatnio tak jestem zajęta, że prawie wcale nie gotuję, a jeśli już - to coś najprostszego i najszybszego. Oczywiście musiałam improwizować, bo do soboty jeszcze chwila, a dopiero wtedy może uda mi się zrobić jakieś zakupy. Jednak w lodówce zawsze znajdzie się coś, co okaże się najlepszym składnikiem do dania "coś z niczego". 
Mam w pamięci bardzo smaczny quische z kaszanką, cebulką i jabłkiem sprzed kilku dni, i poszłam tym tropem, z wielkim uproszczeniem tematu :) To danie jest świetne na śniadanie czy kolację, ale sprawdzi się też jako obiad, zwłaszcza dla zabieganych.



Składniki na porcję dla 1 głodnej osoby:
2 grube kromki chleba tostowego lub innego pieczywa (u mnie tostowy z bochenka, sama mogłam go pokroić, co akurat w tym przypadku ma znaczenie ze względu na grubość kromek. Jednak jeśli takiego chleba nie posiadacie, możecie użyć np. bułki weki)
1 duża pieczarka
2 jajka
5-6 łyżek słodkiej śmietanki 30 lub 36%
1 łyżka startego żółtego sera
posiekany szczypiorek, ilość wg uznania
sól i pieprz do smaku
odrobina oleju + 1 łyżka masła
Przygotowanie
Ostrym nożykiem wykrajam z kromek okienka - jak na zdjęciu. Pieczarkę kroję w cienkie plasterki, a te na mniejsze kawałki. Rozgrzewam olej na patelni, wrzucam pieczarkę, oprószam ją solą i smażę dosłownie minutę,mieszając- by odparować wodę. Podsmażoną przekładam do ostygnięcia. Jajka roztrzepuje widelcem ze śmietanką, dodaję szczypiorek oraz sól i pieprz do smaku.Na rozgrzanej po smażeniu pieczarek patelni rozpuszczam masło, zmniejszam moc kuchenki do prawie minimum, układam na niej tosty z okienkami. W okienkach rozkładam po połowie podsmażone pieczarki, na nie wykładam ser. Wlewam na to po małej porcji masy jajeczno-śmietanowej, przykrywam patelnię i podsmażam ok. 2 minut. Następnie uzupełniam całe okienka masą, starając się też nasączyć nią brzegi pieczywa.Przykrywam, smażę kolejne 2 minuty. Delikatnie mieszam masę w okienkach, po czym łopatką przewracam tosty na drugą stronę. Dosmażam quische jeszcze 2-3 minuty. Podaję na gorąco. 


                          

                          

                          

                        

                           


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger