Quiche z kaszanką, cebulką i jabłkiem

Quiche to pyszna zapiekanka z kruchym ciastem i bogatym wnętrzem :) Dziś u mnie tym wnętrzem jest farsz z kaszanki i wspaniałej, skarmelizowanej z jabłkiem, cebulki.




Składniki:
Ciasto (tortownica o  średnicy 26 cm):
400 g. mąki pszennej
200 g. zimnego masła
4 żółtka
1 pełna łyżka gęstej śmietany
ok. 1/3 łyżeczki soli (do smaku)
duża szczypta oregano
Farsz:
1 kg dobrej jakości kaszanki
3 duże cebule
2 jabłka, najlepiej z czerwoną skórką
3-4 łyżki oleju do smażenia
do smaku: sól, pieprz, oregano, majeranek
Masa do zalania:
400 ml. słodkiej śmietanki 30%
6 jajek
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ciasto: masło siekam z mąką, dodaję żółtka, sól i śmietanę; szybko zagniatam elastyczne ciasto. Zawijam je w folię i na 20 minut chowam do lodówki.
Farsz: obrane cebule kroję w grube piórka, przekładam na patelnię ze średnio rozgrzanym olejem, odrobinę solę i na wolnym ogniu, pod przykryciem, smażę 10-12 minut. Cebula powinna się ładnie zarumienić i lekko skarmelizować. Umyte jabłka wraz ze skórą kroję na ósemki, odrzucając nasiona. Pokrojone jabłka dorzucam do cebuli, dodaję po szczypcie oregano i majeranku, wszystko doprawiam do smaku solą i pieprzem, duszę pod pokrywką do momentu gdy jabłka wyraźnie zmiękną. Zdejmuję wszystko z patelni, a na nią wrzucam pokrojoną, wcześniej obraną ze skórki kaszankę - podsmażam mieszając 5 minut.
Rozgrzewam piekarnik do 210 stopni C. (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu - przez cały czas pieczenia)
Wyjmuję ciasto z lodówki i rozwałkowuję je na kształt koła, na grubość ok. 4 mm. Za pomocą wałka przenoszę rozwałkowane ciasto na tortownicę (wcześniej natłuszczoną i oprószoną mąką), po czym delikatnie, by nie przerwać ciasta, wyklejam tortownicę. Dokładnie nakłuwam widelcem dno. Ciasto będzie w sporym nadmiarze na bokach, i tak właśnie powinno być - inaczej w trakcie pieczenia zsunie się z formy. Tak przygotowany spód podpiekam przez 10 minut w 210 stopniach C. Po wyjęciu spodu zmniejszam temperaturę piekarnika do 170 stopni C. W tym momencie można nożem odciąć nadmiar ciasta, ale można też zrobić to na końcu.
Na podpieczony spód wykładam podsmażoną kaszankę, a na nią 3/4 cebuli z jabłkiem. Na to wylewam masę jajeczno-śmietankową (dokładnie roztrzepane jajka ze śmietanka, z przyprawami). Na górze tarty delikatnie rozkładam pozostałą cebulę i jabłka. 
Tak przygotowaną tartę piekę ok. 45-55 minut, do zezłocenia.
Tartę podaję na gorąco, choć równie smaczna jest również po przestudzeniu.


                               

 



                                

                                

                                

                                
                   

1 komentarz:

  1. Uwielbiam kaszankę, ale z grilla. W takiej formie jeszcze jej nie jadłam, ale na pewno chętnie spróbuję i wykorzystam Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger