Wytrawne babeczki z jarmużem i łososiem

Nie jest ze mnie żadna fanka babeczek, nie kocham ich i tyle. Zawsze wydają mi się za suche i za mdłe. Jednak te są moim zdaniem wyjątkowe (może dlatego, że są wytrawne).  Klasyczny smak, połączenie łososia z koperkiem, do tego trochę jarmużu i sera - powiem Wam, że wyszły pyszne śniadaniówki! 



Składniki n 6-7 sztuk:
3 jajka
100 ml. słodkiej śmietanki 30 lub 36%
100 g. wędzonego łososia, drobno pokrojonego
3 średniej wielkości liście jarmużu
3 pełne łyżki tartego sera (u mnie gouda) + dodatkowo do posypania przed pieczeniem 
1 łyżka posiekanego koperku
0,5 szklanki mąki 
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Przygotowanie:
Umyty jarmuż siekam w malakserze. Żółtka miksuję ze śmietanką, rozdrobnionym jarmużem, koperkiem, tartym serem i proszkiem do pieczenia i sodą, dodaję pieprz. Oddzielnie ubijam białka na pianę, przekładam do masy jajecznej. Przez sito przesiewam też od razu mąkę i całość delikatnie mieszam. 
Wykładam po pełnej łyżce masy do papilotek (ciut więcej niż połowa papilotki), posypuję tartym serem. Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu) na ok. 20 minut - sprawdzam patyczkiem. Ser powinien się delikatnie zezłocić.



1 komentarz:

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger