Ryba po tajsku

Wiecie, jaki jest najlepszy przepis? Sprawdzony! Dokładnie tak jak ten. Tę rybkę jedliśmy niedawno u mojej siostry, i bardzo nam posmakowała. Nie miała nawet bidulka nazwy, więc dostała robocze imię "Ryba po tajsku" - a to dlatego, ze koleżanka mojej siostrzenicy, rodowita Tajlandka, jedząc tę rybkę stwierdziła, że taką samą je u siebie w domu. Co prawda nie mam pojęcia, czy w Tajlandii je się ogórki kiszone :) Ale skoro tak stwierdziła, to chyba może być po tajsku, prawda?
Wracając do przepisu - ta potrawa, jedzona na zimno, bo tak się ją podaje, może śmiało konkurować z rybą po grecku. Doskonale spisze się na imprezach i przyjęciach.

Przepis na rybę po grecku znajdziecie TUTAJ.





Składniki:
1 kg ryby morskiej, najlepiej bez ości (jako że mam kłopot z kupieniem świeżej, smacznej ryby morskiej, wykorzystałam mrożone filety z mintaja. Takie z Lidla)
sól i pieprz do przyprawienia ryby
jajko, mąka, bułka tarta do panierowania ryby
olej do usmażenia
Poza tym:
2 średniej wielkości cebule
4-6 ogórków kiszonych (u siostry była wersja z korniszonami, równie pyszna)
Zalewa:
2 szklanki wody
3-4 łyżki octu
1 mały słoiczek przecieru pomidorowego (200 g)
3 łyżki ulubionego ketchupu
3 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
0,5 szklanki oleju
sól, pieprz i cukier do smaku
1 pełna łyżka bułki tartej
Przygotowanie:
Przyprawioną solą i pieprzem rybę w kawałkach smażę w panierce z mąki, jajka i bułki tartej (ta kolejność).
Obrane cebule i ogórki kroję w drobniutką kostkę.
Przygotowuję zalewę: wszystkie składniki (bez bułki tartej) zagotowuję, doprawiam do smaku. Na końcu dodaję bułkę, dokładnie mieszam.
Usmażoną rybę układam na przemian z cebulą z ogórkiem i gorącym! sosem. 
Pozostawiam na noc w lodówce.


                             

                             


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger